Nyheter

Maktdelningsavtal för Sydsudan klart

Den sydsudanesiska regeringen har efter en tids förhandlingar nått ett slutligt maktdelningsavtal med det unga landets största rebellgrupp.

SYDSUDAN –Jag manar alla som ledare för Sydsudan att se till att denna överenskommelse som vi undertecknat i dag ska innebära slutet av kriget och konflikten i vårt land, säger Sydsudans president Salva Kiir.

Enligt Sudans utrikesminister Ahmed al-Dierdiry, en av flera aktörer som har hjälpt till att förhandla fram avtalet, innebär det att de ännu utestående frågorna har lösts samt att alla parter lovar hålla ett eldupphör.

Sydsudan bildades 2011 men kastades in i en blodig konflikt 2013 med anledning av en maktkamp mellan presidenten Salva Kiir och hans före detta vicepresident Riek Machar. Tiotusentals människor har dödats, en fjärdedel av befolkningen har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat.

Närmats varandra

Men sedan förhandlingarna under etiopisk översyn inleddes i juni med en överenskommelse om vapenvila har parterna närmat sig varandra. Kiir och Machar har också enats om att dra bort sina militära styrkor från civila områden.

Och nu uppger alltså Ahmed al-Dierdiry att det hela är färdigt.

Enligt Machar finns inga ”alternativ till fred” om inte alla parter ska misslyckas i det långa loppet.

Både Kiir och Machar var i Sudan för att underteckna avtalet på söndagen. Vid ceremonin medverkade bland andra också Sudans president Omar al-Bashir, Ugandas president Yoweri Museveni, Kenyas president Uhuru Kenyatta samt Omar Guelleh, president i Djibouti.

Flera vicepresidenter

I juli stod det klart att det lutade åt att Salva Kiir fortsätter som president och att rebelledaren Riek Machar övergår till att vara förste vicepresident.

Ytterligare fyra vicepresidenter tillsätts från andra politiska grupper.

Överenskommelsen om maktdelning innebär också att 20 av 35 ministrar i en övergångsregering ska tillsättas av Kiir, nio av Machar och övriga av andra rebellgrupper.

Tidigare fredsavtal mellan parterna har slutat i nya brytningar och strider.

Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.