Startsida - Nyheter

Nyheter

Zimbabwe: Sorg och besvikelse över valresultat

Inte mycket gott kan komma ur valet i Zimbabwe, enligt forskaren Henning Melber. – Det är väldigt tragiskt. Speciellt för vanliga zimbabwier som verkligen förtjänar bättre. ZIMBABWE Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa från Zanu-PF har enligt valkommissionen vunnit presidentvalet. Han fick 50,8 procent av rösterna, medan utmanaren Nelson Chamisa och hans parti MDC fick 44,3 […]

Inte mycket gott kan komma ur valet i Zimbabwe, enligt forskaren Henning Melber.
– Det är väldigt tragiskt. Speciellt för vanliga zimbabwier som verkligen förtjänar bättre.

ZIMBABWE Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa från Zanu-PF har enligt valkommissionen vunnit presidentvalet. Han fick 50,8 procent av rösterna, medan utmanaren Nelson Chamisa och hans parti MDC fick 44,3 procent.

”Även om vi har splittrats av valet så är vi förenade i våra drömmar. Det här är en nystart”, skriver Mnangagwa i ett inlägg på Twitter.

Men oppositionen vägrar att acceptera valresultatet som man anser är manipulerat. Nelson Chamisa twittrar att valkommissionen måste släppa ”de faktiska, bekräftade resultaten” som godkänts av partierna.

På fredagen avbröt kravallpolis en planerad presskonferens med Chamisa i Harare, men tillät den sedan att hållas som planerat. Mnangagwa fördömde polisens tillslag och försöker också i övrigt anslå en försonlig ton.

Finns fog

Det finns fog för oppositionens misstankar om valfusk, säger Zimbabwekännaren Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet.

– Sifforna är inte övertygande. I några distrikt kom tre fjärdedelar av rösterna de sista två timmarna på valdagen. Det är suspekt, för att inte tala om att det är fysiskt omöjligt för så många att rösta på två timmar. Det finns också exempel på distrikt där det finns runt 20 000 röstberättigade, men 80 000 har röstat.

Han påpekar också att valkommissionen, som är statlig och inte oberoende, stängt ner sin webbsida så att ingen har tillgång till siffrorna. Och Chamisa har inte direkt bidragit till att minska spänningarna.

– Han har bett om problem. Redan dagen före valet sade han att han skulle bli president och att alla andra valresultat skulle ifrågasättas, något han upprepade när han röstade i söndags. I tisdags, innan rösterna var räknade, gick han ut och sade att resultaten var manipulerade och det var det som ledde till demonstrationerna där sex personer dog.

"En hård läxa"

USA säger nu att information om valet från olika källor och observatörer ska granskas.

Själva valdagen förflöt lugnt, något som gav hopp om en annan framtid i Zimbabwe. Men de senaste dagarna har sociala medier fyllts av sorg, besvikelse och en känsla av att vara tillbaka på ruta ett, med en ny Mugabe vid makten. Melber tror dock inte att det kommer att bli några stora folkliga protester.

– Jag skulle bli väldigt förvånad. Zimbabwierna har lärt sig en hård läxa. Om de skulle ge sig ut på gatorna skulle polis och militär slå tillbaka med hårdast möjliga medel.

Oppositionen har sagt att man kommer att överklaga valresultatet, men det är oklart hur det ska gå till.

– Chamisa fick frågan om han skulle gå till domstol och frågade ”Varför?”. Han litar inte på domstolarna och han vore naiv om han gjorde det.

Samarbete osannolikt

Melber tror inte att Mnangagwa kommer att sträcka ut en hand till sin rival och samarbeta. Eller att Chamisa skulle ta en utsträckt hand.

– Ett samarbete är osannolikt i den här polariserade situationen. Jag skulle bli förvånad om Mnangagwa försökte få med MDC och Chamisa verkar inställd på att sabotera.

När Robert Mugabe tvingades bort från makten i november tändes ett litet hopp om ett annat Zimbabwe, men helgens val och dess efterdyningar har varit ett stort bakslag. Henning Melber har svårt att se att något positivt skulle uppstå.

– Det låter cyniskt, men man kan säga att det är positivt att bara sex personer dött. Så länge inte fler dödas, så länge inga oppositionspolitiker försvinner, så länge ingen torteras, så länge det inte är vägspärrar varje kilometer, så länge militären håller sig i sina baracker, så länge ser det kanske lite ljusare ut.

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.