VÄRLDEN Endast i drygt hälften, 56 procent, av världens länder kan organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter organisera sig utan att riskera trakasserier från staten eller hot om att gripas. Hbtq-organsationen Outright action skriver i en rapport att bara 109 av 194 länder tillåter hbtq-organisationer att registrera sig enligt lag. I 55 länder, som till […]
VÄRLDEN Endast i drygt hälften, 56 procent, av världens länder kan organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter organisera sig utan att riskera trakasserier från staten eller hot om att gripas.
Hbtq-organsationen Outright action skriver i en rapport att bara 109 av 194 länder tillåter hbtq-organisationer att registrera sig enligt lag. I 55 länder, som till exempel i Ryssland, tillåts organisationerna att existera men får inget erkännande av staten, medan det i andra länder är helt olagligt för hbtq-personer att organisera sig.
Jean Chong, en av grundarna av organisationen Sayoni i Singapore, berättar om svårigheterna i Singapore där ansökningarna om registrering regelbundet blockeras av staten. Till exempel går det inte att få några kontorslokaler eller be om donationer.
Det gör att det inte går att samla in bidrag på ett effektivt sätt, så det begränsar organisationernas möjlighet att granska, samla in data och bedriva arbetet för medlemmarnas rättigheter.