Startsida - Nyheter

Nyheter

Så hanterar du din klimatångest

Sommarhetta som aldrig verkade ta slut har fått många att vakna till i klimatfrågan. Men hur kan den som vill minska sin klimatpåverkan göra? Här är expertråd om klimatångest, flygresor och just din roll i att rädda jordklotet. KLIMAT  Vad är det viktigaste en privatperson kan göra? Jag kan börja med att se över mitt […]

Sommarhetta som aldrig verkade ta slut har fått många att vakna till i klimatfrågan. Men hur kan den som vill minska sin klimatpåverkan göra?
Här är expertråd om klimatångest, flygresor och just din roll i att rädda jordklotet.

KLIMAT  Vad är det viktigaste en privatperson kan göra?

Jag kan börja med att se över mitt eget liv, mina resor, maten jag äter och min energianvändning. Men som steg två gäller det att påverka omgivningen. Du har stort inflytande över dina vänner, din familj och på din arbetsplats. Bjud bästisarna på vegomiddag, ta med familjen på tågsemester och förklara varför, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Hur ställer jag krav på politikerna?

Det minsta steget är naturligtvis att rösta på ett parti som man tycker har bra svar på klimatfrågorna. Och även om avståndet känns stort, hör av dig till politikerna. För en politiker är det en folkstorm om tjugo personer ringer eller mejlar. Kom med förslag, eller ställ bara frågor. Det är lika viktigt i lokalpolitiken. Det är lokalt som beslut om infrastruktur och offentliga upphandlingar fattas, det är inte regeringen som bygger cykelbanor, säger David Kihlberg.

Hur stor betydelse har det att dra ned på kött?

Maten vi äter står för omkring en tredjedel av hushållens klimatpåverkan, och det är köttet som sticker ut. Även om vi skulle sluta med alla fossila bränslen skulle vi ändå ha en för stor klimatpåverkan på grund av maten vi äter. Dra ner på köttet och ät mer vegetariskt, det är en sak som är väldigt lätt att göra som individ, säger David Kihlberg.

Går det verkligen att klimatkompensera för flygresor?

Det bästa är naturligtvis om man inte gör själva flygresan. Det finns ingen annan aktivitet som man kan göra för att bli av med så mycket energi på så kort tid. Men har man bestämt sig för att flyga ska man köpa rätt kompensation. Många erbjuder till exempel skogskompensation men det kan vara knepigt för då måste skogen stå i minst hundra år och det kan man aldrig veta. Köp i projekt som certifierats enligt Gold Standard, projekt som är registrerade hos FN, säger Stefan Gössling, professor vid Lunds universitet, som forskar om turismens miljökonsekvenser.

Hur stor miljöbov är jag om jag kör bil på traditionella bränslen?

Det är inte främst en fråga om vilket bränsle du använder, utan om vilken bil du väljer. Även om du kör på el blir det en miljöpåverkan med en stor bil. Vi tror ibland att bara vi köper miljövänliga prylar så får vi förbruka mer energi. Vi måste spara energi, samtidigt som vi ställer om. Satsa på en mindre elbil, och begränsa körningen. Det finns risk för att den som lagt mycket pengar på en bra elbil kör mer, och förbrukar mer energi, säger Stefan Gössling.

Hur hanterar jag min klimatångest?

Försök ta in information som är positiv. När du väl förstått att vi är i ett kritiskt läge, då behöver du inte ta in mer information om alla klimatkatastrofer. Det gäller att vi boostar oss med positiva saker, annars är det lätt att fastna i en rädsla som kan lamslå en. I medierna är det så mycket negativt. När du har förstått problemet, fokusera på vad du kan göra åt det, säger Ann Murugan, mental coach kring hållbarhet som driver projektet BeChange.

Var kan jag hitta inspirationskällor och information?

Meteorologen Pär Holmgren är en bra person att följa på Twitter. Titta på klipp med Kevin Anderson, klimatprofessor i Uppsala. Han pratar mycket om koldioxidbudget, att vi har en viss budget att göra av med men inte mer. Titta på armbrytaren Heidi Andersson i programmet Storuman Forever. Hon och Björn Ferry har bestämt sig för att leva ett fossilfritt liv. Jag frågade henne i en intervju om hon hade klimatångest. ”Nej, det är bara att göra”, sa hon. Och så är det ju, gör något! Fattar vi inte nu att det är allvar, då kommer vi aldrig att göra det, säger Ragnhild Larsson, journalist och producent bakom Klimatpodden.

…och om jag ändå bara vill stoppa huvudet i sanden?

Hitta fler människor som delar oron, och engagera er tillsammans. Det räcker inte att bara göra saker på individnivå, man måste gå ihop med andra. Gå med i grupper på Facebook, hitta lokala grupper med människor som delar samma oro. Inte minst efter den här sommaren är det stor risk att man bara ger upp, men det är viktigt att inte förlora hoppet, säger Ragnhild Larsson.

Fakta: Klimatförändringar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.