Prenumerera

Logga in

Nyheter

Burkaförbud leder inte till frihet

Mit tøj, mit valg, stod det på banderollen längst fram i demonstrationståget mot det danska burkaförbudet den 1 augusti. Mina kläder, mitt val. Men sedan den 1 augusti är det inte vars och ens val vilka kläder man vill använda i Danmark. Om kläderna täcker ansiktet kan man få betala böter. 1 000 kronor första […]

Mit tøj, mit valg, stod det på banderollen längst fram i demonstrationståget mot det danska burkaförbudet den 1 augusti. Mina kläder, mitt val.

Men sedan den 1 augusti är det inte vars och ens val vilka kläder man vill använda i Danmark. Om kläderna täcker ansiktet kan man få betala böter. 1 000 kronor första gången och sedan mer och mer för varje gång om det upprepas.

I Danmark, liksom i Österrike, Frankrike och andra länder med liknande lagar, motiveras förbudet med blandade argument. Än sägs det handla om säkerhet, än vill man med hjälp av statligt tvång slå vakt om kvinnors frihet.

Förbuden har kommit till efter debatt om just muslimska kvinnors klädsel, men för att de inte ska pekas ut har det blivit allmänna förbud mot maskering. När förbudet började gälla i Österrike i oktober förra året stoppade polisen en massa cyklister som hade halsdukar för ansiktet som skydd mot kylan. Men de slapp böter eftersom det var oklart vid vilken temperatur det var tillåtet att bära halsduk, sa parlamentets talesperson till AFP.

Sedan en man som gjorde reklam för en butik iklädd hajkostym hade dömts till böter fick myndigheterna gå ut med ett förtydligande: förbudet gäller inte när någon behöver täcka ansiktet i sitt yrke, och det går bra att klä ut sig på halloween.

I Danmark ska polisen kunna avgöra från fall till fall om de ska göra undantag när det är kallt ute eller om någon ska gå på maskerad. Men vilka är det egentligen de vill bötfälla? Det är mycket få kvinnor i Danmark som bär burka eller niqab. På sin höjd ett par hundra, så få att man i teorin skulle kunna fråga var och en om hon vill att man skyddar hennes frihet på det här sättet.

Finländska Yle frågade Lene Galia, 21 år och född och uppvuxen i Danmark. Lene Galia jobbar på call center och bär niqab varje dag. Det är hennes eget val och hon tänker inte sluta, säger hon.

– Jag känner mig orättvist behandlad. Jag funderar på om jag ska fortsätta jobba eller stanna hemma. Det lönar sig inte att jobba eller börja studera om man ska betala böter varje gång man går ut.

Och det är den effekten man kan vänta sig av en sådan lag. Den gör inte kvinnor friare, den riskerar snarare att stänga in dem. Oavsett hur fritt de egentligen väljer sina kläder och oavsett hur väl man vill med förbudet.

I Sverige har många applåderat den danska lagen och frågat sig när vi får något liknande. Men när man ropar på förbud i frihetens namn är det värt att tänka på hur den danska lagen kom till. Det handlade ursprungligen inte om att skydda kvinnors frihet utan om att Dansk folkeparti ansåg att niqab och burka var ”odanska” plagg. De ville inte bötfälla kvinnor som gick i burka eller niqab utan sätta dem i fängelse.

Så mycket för att befria kvinnor med förbud.

Jonas Sjöstedt i Expressens och Dagens industris partiledarutfrågning – lugn, tydlig, konkret och hur bra som helst.

Ebba Busch Thor i samma partiledarutfrågning – hon hade inget eget att säga, bara skrikiga klagomål på andras politik.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.