SVERIGE Ekologiskt jordbruk kan klara torkan bättre än det konventionella jordbruket, visar både internationell och svensk forskning, rapporterar P4 Jönköping. Jordar med hög mullhalt håller vatten bättre och ekologiska gårdar har i genomsnitt högre mullhalter, säger Maria Wivstad, agronom och enhetschef för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till kanalen. […]
SVERIGE Ekologiskt jordbruk kan klara torkan bättre än det konventionella jordbruket, visar både internationell och svensk forskning, rapporterar P4 Jönköping.
Jordar med hög mullhalt håller vatten bättre och ekologiska gårdar har i genomsnitt högre mullhalter, säger Maria Wivstad, agronom och enhetschef för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till kanalen.
Det ekologiska jordbruket har två stora fördelar mot det konventionella. Ekogårdar har fler fleråriga grödor med djupa rötter i vallarna. Även organisk gödsel framför det konstgjorda ger den ekologiska odlingen en fördel.
Den extrema torkan har dock drabbat både konventionellt jordbruk såväl som ekologiskt.
Men det har varit ganska tydligt att de långstråiga sorterna klarar torkan bra på grund av djupa rotsystem, säger Maria Wivstad.