Prenumerera

Logga in

Nyheter

Skönhetsfläckar på oljeakvarellen

I sviterna av USA:s intensifierade sanktioner mot Iran har Saudiarabien sagt sig vara villiga att öka sin oljeproduktion för att möta världsmarknadens efterfråga. Iran kritiserar sin historiska fiende och vädjar till den globala oljekartellen Opec att komma till undsättning. Samtidigt hindrar Saudiarabien oljetransporter till Europa efter den senaste tidens attacker från jemenitiska rebeller, något som […]

I sviterna av USA:s intensifierade sanktioner mot Iran har Saudiarabien sagt sig vara villiga att öka sin oljeproduktion för att möta världsmarknadens efterfråga. Iran kritiserar sin historiska fiende och vädjar till den globala oljekartellen Opec att komma till undsättning. Samtidigt hindrar Saudiarabien oljetransporter till Europa efter den senaste tidens attacker från jemenitiska rebeller, något som fått marknaden att gunga.

ANALYS/OLJEPOLITIK  Den iranske diplomaten Kazem Gharibabadi skickar ett tydligt budskap till Opec via den iranska nyhetsbyrån Shana:

– Inget land får ta över en annan medlems andel av oljeexporten, inte under några omständigheter, säger han.

Saudiarabien är till skillnad från Iran nära allierad till USA i fråga om handel och militära intressen och har med hjälp av oljan tillskansat sig fördelaktiga förhandlingspositioner via nära band med framför allt den nykonservativa högern. Särskilt gynnsamma år hade den nykonservativa högern och den saudiska diktaturen under George W Bushs år i Vita huset: då bedrev den amerikanska regeringen en aggressiv utrikespolitik med fokus på att säkra förlorat inflytande över oljestater som Irak och Venezuela.

Historisk konflikt

Iran och Saudiarabien har varit i luven på varandra i många år och deras ömsesidiga meningsskiljaktigheter bottnar lika mycket i geopolitiska intressen som historiska konflikter. Att oljan nu används som slagträ länderna emellan är således inte förvånande, men det är oklart huruvida Saudiarabiens agerande kommer att få Opec att agera.

”Vi är oroade över att det här övertrampet av Opecs regler kommer att bli en återkommande praxis”, skrev Irans oljeminister Bijan Zanganeh i ett internt memo som nyhetsbyrån Reuters kom över.

Oljeministern varnar även för att oljekartellen kan förlora ”i effektivitet” ifall vissa medlemmar förser marknaden med mer råolja än de överenskomna månadskvoterna, något Saudiarabiens – och Rysslands – föreslagna produktionsökning skulle medföra. USA:s sanktioner mot Iran har kritiserats, bland annat av EU som i president Donald Trumps agerande anar ett hot mot landvinningarna på kärnenergifronten:

– Vi uppmuntrar särskilt små och medelstora företag att idka handel med och i Iran, säger EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini i ett uttalande.

Oljeblockad och fallande priser

Saudiarabiens baktanke med ökad oljeproduktion sammanfaller med en kritiserad inblandning i krigets Jemen och avstannade oljetransporter till Europa i sviterna av attacker mot oljetankers i Bab al-Mandebsundet mellan Adenviken och Röda havet.

Situationen har eskalerat snabbt och fått EU att tala om ett potentiellt långvarigt ”hot” mot internationell handel. Den saudiska regimens transportblockad har redan trissat upp oljepriser, vilket fått bedömare att skönja orosmoln i fjärran och Donald Trump att avfyra hotfulla tweets mot en historisk allierad.

– Välkommen till en löpsedelsdriven marknad. Det är bara att ducka och hålla ett öga på twitterflödet, säger John Kilduff, grundare av hedgefonden Again Capital, till CNBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.