Juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har hållits fängslad av iranska myndigheter sedan juni. Av myndigheterna är hon illa omtyckt och beskrivs ägna sig åt uppviglande verksamhet som hotar Irans statssäkerhet. IRAN Enligt uppgifter från hennes make Reza Khandan har Nasrin Sotoudeh påbörjat ett fem år långt fängelsestraff för att ha försvarat kvinnor som tagit av […]
Juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har hållits fängslad av iranska myndigheter sedan juni. Av myndigheterna är hon illa omtyckt och beskrivs ägna sig åt uppviglande verksamhet som hotar Irans statssäkerhet.
IRAN Enligt uppgifter från hennes make Reza Khandan har Nasrin Sotoudeh påbörjat ett fem år långt fängelsestraff för att ha försvarat kvinnor som tagit av sig sina huvuddukar i det offentliga rummet, vilket strider mot Irans obligatoriska klädkoder.
– Jag har inget annat val än att inleda en hungerstrejk i protest mot arresteringarna och påtryckningarna mot min familj, mina släktingar och vänner, låter Nasrin Sotoudeh meddela via sin makes Facebooksida.
Det är inte första gången Nasrin Sotoudeh tar till hungerstrejk som metod för att belysa Irans förhållande till mänskliga rättigheter och politisk opposition. 2012 genomlevde hon 50 dagar utan mat mitt under avtjänande fängelsestraff för ”konspiration mot statsapparaten”. Hungerstrejken var en protest mot ett reseförbud riktat mot hennes dotter och efter påtryckningar från MR-organisationer släpptes Nasrin Sotoudeh 2013 inför president Hassan Rouhamis besök till FN-skrapan i New York som en del av ett löftespaket om reformer i den islamiska diktaturen.
På sistone har Nasrin Sotoudeh öppet och aktivt försvarat kvinnors rätt att protestera mot Irans obligatoriska klädkoder, något som den USA-baserade organisationen Center for Human Rights in Iran menar är skälet till varför hon utan förvarning greps och dömdes till ett femårigt fängelsestraff i juni.
Nasrin Sotoudeh beskriver också hungerstrejken som ett desperat försök att få kontakt med den iranska regimen, som enligt henne själv vägrat besvara hennes frågor om skälen och legitimiteten bakom hennes straff:
– Hungerstrejken inleds också med hopp om införandet av lag och rättvisa i vårt kära Iran, skriver Nasrin Sotoudeh via sin makes Facebooksida.