Startsida - Nyheter

Nyheter

Komorernas president stärker sin makt

Ögruppen Komorernas president Azali Assoumani har stärkt sin maktställning och förra veckan väcktes åtal mot den tidigare presidenten Ahmed Abdallah Sambi. Oppositionen kräver nu att det internationella samfundet engagerar sig i den politiska krisen i landet. KOMORERNA I juli i år drev president Azali Assoumani igenom en folkomröstning som han vann och som innebär att […]

Ögruppen Komorernas president Azali Assoumani har stärkt sin maktställning och förra veckan väcktes åtal mot den tidigare presidenten Ahmed Abdallah Sambi. Oppositionen kräver nu att det internationella samfundet engagerar sig i den politiska krisen i landet.

KOMORERNA I juli i år drev president Azali Assoumani igenom en folkomröstning som han vann och som innebär att presidentens makt stärks.

De författningsändringar som genomförs innebär bland annat att presidenten nu kan underteckna internationella avtal utan att först vända sig till parlamentet, samt att systemet med tre vicepresidenter avskaffas.

En politisk kris bröt ut i Komorerna i april förra året efter att presidenten upplöste författningsdomstolen, landets högsta juridiska instans, vilket ledde till kraftiga protester.

Nu uppger den tidigare presidenten Ahmed Abdallah Sambis advokat att hans klient har åtalats för korruption och inblandning i en skandal med illegal försäljning av pass.

Enligt den tidigare författningen ska presidentskapet roteras mellan ögruppens tre stora öar vart femte år, men även den regeln har nu avskaffats genom folkomröstningen.

Oppositionsledaren Ahmed Abdallah Sambi, som företräder Juwapartiet, sattes i husarrest för tre månader sedan och har sedan dess inte fått motta några besökare.

Juwapartiet fördömer presidentens agerande och menar att det internationella samfundet måste engagera sig för att återupprätta demokratin i landet.

Komorerna ligger i indiska oceanen mellan Moçambique och Madagaskar, och är ett av världens fattigaste länder. Olika separationsrörelser och instabilitet präglade den politiska situationen i landet fram till 2001, då en ny författning infördes som innebar att presidentmakten skulle roteras mellan de tre öarna.

Abubakar Aboud, som arbetar för oppositionsledaren Ahmed Abdallah Sambi, säger till IPS att man har vädjat till omvärlden att engagera sig i den politiska krisen, för att undvika att våld bryter ut. Han menar att folkomröstningen som drevs igenom av presidenten var illegal och avvisar det åtal som nu riktas mot oppositionsledaren.

– Gripandet och anklagelserna är helt politiskt grundade. Advokaterna kommer att kräva att president Sambi, som nu har varit en politisk fånge i tre månaders tid, friges.

Abubakar Aboud menar att det som sker i Komorerna är mycket illavarslande.

– Jag befarar det värsta när det gäller den sköra freden i vårt land. Det är mycket stötande att en överste utsätter landet för fara endast för att kunna hålla sig kvar vid makten. Vårt land har inte njutit av demokratin länge och nu förstör överste Azali (president Azali Assoumani) allt som vi har byggt upp på grund av sina egna intressen.

Enligt Abubakar Aboud gör presidenten allt som står i hans makt för att krossa oppositionen i landet.

– För att undvika konfrontationer som kan leda till blodspillan ber vi återkommande det internationella samfundet om hjälp. Dessa vädjanden blir allt mer akuta eftersom nästan alla inom oppositionen antingen har gripits eller fått villkorliga domar.

Abubakar Aboud menar att missnöjet är stort i landet eftersom många känner sig svikna av presidenten.

– Komorierna är ett mycket fredligt folk, men Azali Assoumani driver människor mot en revolt. Jag upplever en stor ilska och frustration bland befolkningen och vi står nära den punkt där gränsen går.

– Vi väntar på att det internationella samfundet ska reagera. Om inte detta sker inom kort så är vi tvingade att göra det själva med alla till buds stående medel, säger Abubakar Aboud.

Han uppger att oppositionsledaren Ahmed Abdallah Sambi under förra veckan skickade brev till FN och Afrikanska unionen för att begära att organen engagerar sig i den politiska krisen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.