Indien blir nu ett av över 120 länder där sex mellan homosexuella är lagligt. Att detta sker i världens största demokrati är enormt stort, anser RFSL. – Förhoppningsvis kan det ha stor påverkan globalt och inspirera andra länder i regionen, säger förbundsordförande Sandra Ehne. INDIEN Indiens högsta domstols beslut att skrota den över 150 år […]
Indien blir nu ett av över 120 länder där sex mellan homosexuella är lagligt. Att detta sker i världens största demokrati är enormt stort, anser RFSL.
– Förhoppningsvis kan det ha stor påverkan globalt och inspirera andra länder i regionen, säger förbundsordförande Sandra Ehne.
INDIEN Indiens högsta domstols beslut att skrota den över 150 år gamla lagen som kriminaliserade sex mellan homosexuella välkomnas av många.
– Det är helt fantastiska nyheter, och otroligt glädjande att en så lång och envis kamp från gräsrotsaktivister i hela Indien äntligen har gett resultat. Det gör också att Indien kan föregå med gott exempel för framför allt andra före detta brittiska kolonier i regionen, säger Sandra Ehne.
"Enormt stort steg"
Hbtq-personer behöver nu inte längre oroa sig över att anmälas eller hotas på grund av rådande lagstiftning, vilket är ett enormt stort steg. Samtidigt är det fortfarande en lång väg kvar att gå, säger Ehne.
– Stigmat finns ju kvar. Det är fortfarande en lång väg kvar till att hbtq-personer kan leva öppet med sina relationer inför familjen, på jobbet och i samhället i stort. Det ser också otroligt olika ut på landsbygden och i storstäderna. I storstäderna är det möjligt att vara öppen, men så är det inte på landsbygden.
Mycket glad
Även Julia Wiraeus, Indien-kännare och författare till en bok om sexuell frigörelse i Indien, är mycket glad över beslutet.
– Det är fantastiskt. Jag har varit på Pridefestivalen i Delhi under flera år och den blir hela tiden större.
Hon säger att domstolens besked innebär att acceptansen för hbtq-personer i landet kommer att bli större.
– Omvärlden kräver det, men också den rekordstora ungdomsbefolkningen i Indien.
Samtidigt säger hon, precis som Sandra Ehne, att förutsättningarna är helt olika för boende i storstäderna och på landsbygden.
Julia Wiraeus berättar att många nu hoppas på att domstolen ska ta nästa viktiga beslut, nämligen att förbjuda det undantag i lagen som gör att det inte är ett brott för en man att våldta sin fru.
– Det är ytterligare en kvarleva från kolonialtiden.