Prenumerera

Logga in

Nyheter

Egypten – nästa EU-vän i migrationskrisen?

En lång middag i Salzburg räckte som väntat inte för att plötsligt ena EU:s stats- och regeringschefer om migrationspolitiken. Men samarbetet med Egypten lockar allt fler. EU Klockan hann slå midnatt innan statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor avslutade sin informella middagssittning i Felsenreitschule i Salzburg i går kväll. Den officiella avrapporteringen därefter innehöll […]

En lång middag i Salzburg räckte som väntat inte för att plötsligt ena EU:s stats- och regeringschefer om migrationspolitiken.

Men samarbetet med Egypten lockar allt fler.

EU Klockan hann slå midnatt innan statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor avslutade sin informella middagssittning i Felsenreitschule i Salzburg i går kväll.

Den officiella avrapporteringen därefter innehöll inte mycket.

”Den informella Salzburgmiddagen är avslutad. I morgon fortsätter toppmötet med inre säkerhet och brexit”, var det enda som skickades ut från permanente rådsordföranden Donald Tusks talesman efteråt.

Källor inifrån mötet berättar ändå om en relativt stillsam sittning, där diskussionen ”bekräftade att åsiktsskillnaderna består”.

Tusk träffar Sisi

Samtidigt är det ändå tydligt att många är intresserade av de samtal som Tusk och mötesvärden, Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, nyligen har haft med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Nu ska nya möten till, med målet att få till stånd ett toppmöte mellan EU-ländernas ledare och ledarna från Arabförbundet.

”Tusk kommer att föra fram det här när han möter al-Sisi i New York på söndag”, uppger en källa från mötet.

Sebastian Kurz är klart positiv till utökade samtal med Egypten.

– I Egypten finns det för första gången ett land i Nordafrika som är berett att prata med oss. Egypten har visat att de kan vara effektiva. Sedan 2016 har de förhindrat fartyg att ta sig till Europa, säger Kurz på väg in till dagens fortsatta toppmöte i Salzburg.

– Det måste vi utnyttja. Det kan bli ett viktigt vidare steg mot den illegala migrationen, säger Kurz.

För svensk del var Löfven, åtminstone på förhand, en av de mer skeptiska till ett migrationssamarbete med Egypten.

– Jag är inte övertygad. Jag vill höra mer om vad det finns för substans i det.

Man ska inte bara träffas för att träffas, sade Löfven (S) till svenska journalister i Salzburg i går.

Ny gränsstyrka

Löfven betonade i går även att Österrike måste fortsätta att driva frågan om en gemensam omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna, även om Kurz uttalat sin skepsis kring möjligheterna att lyckas.

Den skepsisen upprepar nu förbundskanslern – men lovar ändå att göra som Löfven vill.

– Som rådsordförande behöver jag behålla frågan på agendan så länge som vissa länder vill det, säger Kurz i Salzburg.

I dag fortsätter toppmötet med samtal om inre säkerhet och gränsskydd, bland annat om EU-kommissionens nya förslag om att kraftigt utöka EU:s gräns- och kustbevakningsstyrka Frontex till 10 000 man inom två år.

Senare väntar även ett separat brexitmöte mellan ledarna från de 27 länder som blir kvar i EU när Storbritannien har lämnat den 29 mars 2019.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.