El Adama Diallo begav sig från hemlandet Senegal för att förverkliga drömmen och ta sig till Europa. Ett drygt år senare kom han hem igen efter att ha överlevt en fruktansvärd resa. Nu sprider han information och varnar andra för att göra samma sak. SENEGAL El Adama Diallos resa började hösten för två år sedan […]
El Adama Diallo begav sig från hemlandet Senegal för att förverkliga drömmen och ta sig till Europa. Ett drygt år senare kom han hem igen efter att ha överlevt en fruktansvärd resa. Nu sprider han information och varnar andra för att göra samma sak.
SENEGAL El Adama Diallos resa började hösten för två år sedan då han beslutade sig för att resa mot Europa trots att han saknade giltiga dokument. Han reste genom Mali till Agadez i Niger, den stad där många afrikanska migranter inleder sin resa genom öknen, och sedan vidare genom Sahara fram till en stad i södra Libyen.
Längs hela vägen fanns det beväpnade människosmugglare, kriminella och mängder av migranter som var svaga och utslagna av brist på både vatten och mat. Många hade lämnats att dö under den heta nordafrikanska solen. El Adama Diallo säger att han hade tur som överlevde.
– Alla vägar som leder till Agadez och vidare mot Libyen och Italien är farliga. För mig är drömmen om att som papperslös ta mig till Europa över, och jag uppmanar alla som överväger att resa illegalt att inte göra det, berättar han för IPS under en paus från en livesändning på Radio Afia i den senegalesiska huvudstaden Dakar.
I slutet av förra året kunde han till sist återvända till hemlandet med hjälp av FN:s migrationsorganisation, IOM.
Numera arbetar han som volontär i en informationssatsning som drivs av IOM där migranter som återvänt hem själva får berätta om de faror, trauman och övergrepp som de utsatts för under sina resor.
När El Adama Diallo anlände till orten Sabha i sydvästra Libyen mötte han migranter från hela Afrika. Hans förhoppning var att ta sig vidare till Tripoli för att sedan ta en båt mot Italien. Men i stället blev han kidnappad av en kriminell grupp som gav sken av att vara människosmugglare.
– För att släppa mig krävde de en lösensumma på 800 dollar, som en vecka senare betalades ut av min familj hemma i Senegal, berättar han.
När han väl släppts blev han ändå kvar i Libyen i tio månaders tid, och fortsatte drömma om att ta sig över Medelhavet. Till sist greps han dock och sattes i ett förvar i Tripoli. Förhållandena var fruktansvärda och det var i förvaret El Adama Diallo insåg att det enda han ville var att kunna ta sig hem igen. Han satt i förvaret i två månaders tid.
– Det var så överfullt att vi blev instuvade ovanpå varandra som fiskar. En del fick sova stående medan andra övernattade på stinkande toaletter och vi fick bara mat en gång om dagen. Det var hemskt.
Till sist fick han så möjlighet att resa hem igen genom IOM.
Mamoudou Keita, är reporter på Radio Afia, och menar att migranternas berättelser har möjlighet att få genomslag via radiostationen.
– Men budskapet kan inte begränsas till medierna, utan måste nå ut på gatorna, till moskéerna och kyrkorna för att alla ska höra det. Det måste även nå ut på marknadsplatserna eftersom vissa mammor finansierar sina barns resor till Europa. De måste få veta att det är moraliskt fel och farligt, säger Mamoudou Keita.
IOM:s talesperson El Hadji Saidou Nourou Dia berättar för IPS att FN-organet samarbetar med 30 olika lokalradiostationer i de städer och regioner i Senegal varifrån flest papperslösa migranter ger sig av.
– När en migrant berättar om sina egna upplevelser och vad de gått igenom så kan det få andra att tänka sig för en extra gång innan de beger sig iväg på samma resa, säger El Hadji Saidou Nourou Dia till IPS.
Hiphop-artisten Matar Khoudia Ndiaye, mer känd som Big Makhou Djolof, är en annan som engagerat sig i frågan. Han har själv återvänt till hemlandet efter att ha försökt ta sig till Europa.
– Det går att bli framgångsrik även om man stannar kvar hemma, berättar han, som släppt en låt om att den papperslösa migrationen måste få ett slut.
– Jag såg med egna ögon hur människor dog i Saharaöknen, och hur kvinnor tvingades in i prostitution för att överleva. Dessutom våldtar människosmugglare de kvinnor de ska hjälpa över till Europa, berättade han nyligen i en intervju på radiokanalen Oxy Jeunes.
Han var två månader i Libyen och betalade en stor summa pengar till människosmugglare som skulle hjälpa honom att ta sig till Italien. Men resan blev aldrig av. Till de föräldrar som finansierar sina barns resor till Europa har Matar Khoudia Ndiaye ett tydligt budskap:
– Sluta utöva påtryckningar på era barn om att de ska bli rika och försörja familjen. Att betala för en illegal resa till Europa är dåligt, för om barnen dör blir er förlust så stor.
Migrationsjuristen Ramatoulaye Diene, som deltog i samma radioprogram, understryker att migration är en rättighet som delas av alla. Samtidigt påpekar hon att migrationen måste ske legalt, för att undvika att människor råkar illa ut. Hon menar att Afrikas regeringar måste skapa miljöer i hemländerna som är inkluderande för de unga.
– Jag anser att de afrikanska regeringarna har misslyckats med sina förpliktelser att hjälpa de unga att få bättre liv här hemma. De måste stötta genom program för att ge de unga arbeten, och genom att skapa möjligheter för en legal migration.