Startsida - Nyheter

Nyheter

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser. Årets hederspris går till Thelma Aldana och Iván Velásquez för deras kamp mot korruptionen i Guatemala. De tre övriga utmärkelserna inbringar 1 miljon kronor vardera och […]

De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Årets hederspris går till Thelma Aldana och Iván Velásquez för deras kamp mot korruptionen i Guatemala.

De tre övriga utmärkelserna inbringar 1 miljon kronor vardera och går till pristagare från tre länder:

•Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair, tre fängslade människorätts- och demokratikämpar från Saudiarabien.
•Yacouba Sawadogo, jordbrukare från Burkina Faso.
•Tony Rinaudo, agronom från Australien.

– De här pristagarnas banbrytande arbete för demokrati, ansvarsutkrävande och att återställa skövlade marker skapar hopp och förtjänar uppmärksamhet världen över, säger Amelie von Zweigbergk, styrelse- och juryledamot på Right Livelihood-stiftelsen, vid en presskonferens.

– I en tid av alarmerande miljöförstöring och bristande politiska ledarskap visar de att en annan framtid är möjlig, fortsätter hon.

Aldana och Velásquez tillhör världens mest framgångsrika i kampen mot korruptionen, anser juryn. De har lett Åklagarmyndigheten i Guatemala och den FN-stödda Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig).

Långa fängelsestraff

De båda institutionernas arbete har lett till över 300 fällande domar. Bland annat tvingades president Otto Pérez Molina avgå sedan brottssyndikat med band till regeringen avslöjades. Protesterna är stora mot att den nuvarande presidenten Jimmy Morales beslutat att stoppa Cicig. Sverige är en av de största givarna till Cicig och en utvisning av den svenske ambassadören Anders Kompass har bara stoppats tillfälligt.

De tre saudierna är de första från arablandet som får Right Livelihood-priset. De belönas ”för sina visionära och modiga ansträngningar, vägledda av de universella principerna om de mänskliga rättigheterna, att reformera det totalitära politiska systemet i Saudiarabien”. al-Hamid, al-Qahtani och al-Khair har med fredliga medel arbetat för mänskliga rättigheter, konstitutionell monarki och jämställdhet i diktaturens Saudiarabien, påpekar juryn. De avtjänar fängelsestraff på mellan 10 och 15 år.

"Trädmakaren"

Sawadogo får priset för att ha omvandlat ”ofruktbar mark till skog och visat hur jordbrukare kan återuppliva sin jord genom innovativ inhemsk och lokal kunskap”. Han är känd som ”mannen som stoppade öknen” och har lyckats omvandla uttorkad mark till 40 hektar skog. Sedan han lärt ut sina metoder har tusentals hektar ofruktsam mark gjorts produktiv i Burkina Faso och Niger.

Utmärkelsen till Rinaudo, slutligen, motiveras med att han ”visat i stor skala hur uttorkad mark kan bli grön till minimal kostnad och därmed förbättrat uppehället för miljontals människor”.

”Trädmakaren” Rinaudo har utvecklat en metod för att få rötter i uttorkad mark att väckas till liv och producera spirande träd i Sahelregionen i nordvästra Afrika. Metoden har återupplivat mark som uppgår till 50 000 kvadratkilometer (en niondel av Sveriges yta) med fler än 200 miljoner träd enbart i Niger, skriver juryn.

Fakta: Right Livelihood-priset

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.