Oron för en våg av reaktionärt våld sprider sig i Irak, efter fyra högprofilerade kvinnors död. Morden har fått många att dra sig undan offentligheten av rädsla för sina liv. IRAK – Flera av mina vänner – aktivister, kvinnor i mediebranschen – har hållit sig hemma, slutat skriva på Facebook och Twitter och till och […]
Oron för en våg av reaktionärt våld sprider sig i Irak, efter fyra högprofilerade kvinnors död. Morden har fått många att dra sig undan offentligheten av rädsla för sina liv.
IRAK – Flera av mina vänner – aktivister, kvinnor i mediebranschen – har hållit sig hemma, slutat skriva på Facebook och Twitter och till och med undvikit att svara i telefon, säger aktivisten Nada Ibrahim al-Juboury till TT.
Det var mitt på ljusa dagen i Bagdad när en motorcykel för omkring två veckor sedan körde upp bredvid 22-åriga Tara al-Fares vita cabriolet. Bilder från en övervakningskamera visar hur gärningsmännen, med tre snabba skott genom rutan, släcker den berömda Instagramstjärnans liv.
Hon hade just kvalat in på en annars mansdominerad lista över de största sociala medier-profilerna i Irak. Den tidigare modellen, som deltagit i skönhetstävlingen Miss Bagdad, lockade närmare tre miljoner följare med bilder från sitt vardagsliv och på sina kläder.
Bara ett par dagar tidigare hade den stridbara människorättsaktivisten Soad al-Ali skjutits ihjäl i Basra, på väg in i sin bil. Och i augusti dog Rafif al-Yasiri och Rasha al-Hassan, som båda arbetade inom skönhetsindustrin, i sina hem under oklara omständigheter.
Särskilt sårbara
Morden har fått många att befara att reaktionära och extremistiska krafter bestämt sig för att tysta kvinnor som inte passar in i deras mall.
”Inte ens kycklingar slaktas på det här sättet” utbrister Instagramprofilen Shimaa Qasim i en video efter att ha fått ta emot hot om att hon kommer att gå samma öde till mötes som al-Fares.
– Det här handlar om sårbara kvinnor, som inte haft beskydd av starka klan- eller familjenätverk. Och i ett samhälle där våldet och brottsligheten är så pass utbredd blir de lätt måltavlor, säger Nada Ibrahim al-Juboury, tidigare parlamentsledamot och numera chef för kvinnoorganisationen Iraqi Women and the Future.
– Tara al-Fares var väldigt ung och verksam som modell, en livsstil som för många är oacceptabel. Soad al-Ali var den ledande kvinnan under demonstrationerna (mot korruption och brist på grundläggande samhällsservice) i Basra. Hon klädde sig visserligen konservativt, men hennes röst var stark.
Mindre uppmärksamhet
Det är svårt att slå fast om dödsfallen är en del av samma mönster eller om det rör sig om mer eller mindre slumpmässiga händelser i ett land där våldet slår åt alla håll. Även om Irak officiellt har utropat seger i kriget mot IS har det söndertrasade landet fortfarande stora problem med regelbundna attacker, kidnappningar och drog- och människohandel. Tillgången på vapen är stor och ett gytter av väpnade grupper har rotat sig i spåren av det kaos som rått alltsedan USA:s och Storbritanniens invasion 2003.
– Utanför Bagdad har de här morden inte väckt lika stor uppmärksamhet, där konfronteras man hela tiden med dödandet och har fullt upp med att hantera alla problem i vardagslivet.
"Skräckslagna"
Oavsett om de är sammankopplade eller inte tycks morden på al-Ali och al-Fares ha varit planerade, konstaterar premiärminister Haider al-Abadi. Han har beordrat inrikesdepartementet att utreda dem.
Och om gärningsmännen velat tysta frispråkiga kvinnor har de till viss del lyckats – åtminstone tillfälligt.
– Många kvinnor har varit skräckslagna efter morden. Framför allt unga och utåtriktade personer. Men även andra, som en av mina kollegor, en 60-årig kvinna som bär slöja och för en väldigt konservativ livsstil. Hon bad mig att ge henne två månader ledigt eftersom hennes familj var orolig att hennes engagemang i vår organisation gjorde henne till en måltavla, säger Nada Ibrahim al-Juboury.
Fakta: Åratal av väpnade konflikter