Prenumerera

Logga in

Nyheter

Handelskrig kan bromsa Orwells mardröm i Kina

Ett orwellskt system där varje medborgare i realtid rankas utifrån allt de gör – det som påminner om en dystopisk tv-serie kan bli verklighet i Kina. Men handelskriget med USA kan ställa till det för Pekings kontroversiella planer på världens mest omfattande övervakning. KINA Tänk dig att du går in i en matbutik. Du lägger […]

Ett orwellskt system där varje medborgare i realtid rankas utifrån allt de gör – det som påminner om en dystopisk tv-serie kan bli verklighet i Kina.

Men handelskriget med USA kan ställa till det för Pekings kontroversiella planer på världens mest omfattande övervakning.

KINA Tänk dig att du går in i en matbutik. Du lägger en flaska vin i korgen, då får du minuspoäng. När du kommer ut råkar du gå mot rött och övervakningskamerorna känner igen dig – minuspoäng igen. Du söker på något på nätet som regeringen inte har godkänt – minus. Vännen du träffar på kvällen har låga poäng, då sjunker även du.

För många kineser är det här redan verklighet. Dygnet runt övervakas de av en kombination av ansiktsigenkänning, analys av data, aktivitet på nätet och ekonomiskt beteende. Med hjälp av algoritmer och mänsklig inblandning räknas individens ”sociala kreditvärde” fram, en poäng som uppdateras i realtid och är helt avgörande för den enskilde och dennes familj.

Teknik i framkant

Att kineser övervakas i vardagen är inget nytt. Men som hämtat ur Orwells dystopiska framtidsskildring ”1984” finns nu teknologi som ger myndigheterna möjligheter att utöka kontrollen av människors liv, tysta kritiker och skapa självcensur. Kina uppger att man har kameror som kan identifiera individer på över en mils avstånd. Men regimens uppgifter måste tas med en nypa salt, enligt Kinakännaren Steve Tsang, professor vid University of London.

– Men man kan anta att de är längre fram än vad vi är, eftersom de inte behöver ta samma hänsyn till etik och människors integritet när de ska ta fram teknologi, säger han till TT.

I de ”sociala kreditvärderingssystem” som redan är i drift genom pilotprojekt får invånarna en grundpoäng på 800 eller 900 som sjunker eller växer utifrån beteende. Den som utför en handling som stödjer kommunistpartiet kan få ett rejält påslag. Det betyder samtidigt att myndigheterna godtyckligt kan göra poängavdrag, förklarar Steve Tsang.

– Är du lojal med partiet har du inget att frukta, och det är hela idén.

Tuffa konsekvenser

En ”god medborgare” får köpa hus i fina områden, gå före i vårdkön och sätta sina barn i bra skolor.

För den som får låga poäng blir konsekvenserna däremot förödande. Förutom svårighet att hyra lägenhet, få jobb och komma in på utbildningar kan ”dåliga medborgare” hamna längre ner i dejting-appar och stoppas från att köpa tåg- och flygbiljetter. Det hände journalisten Liu Hu, som australiska public service-kanalen ABC har träffat i Chongqing. När han försöker boka en snabbtågsbiljett kommer ett meddelande upp om att han inte har laglig rätt att köpa den – något som ska ha drabbat miljontals kineser förutom Liu Hu.

– Kineserna är förblindade och håller för sina öron. De vet väldigt lite om världen och lever i en illusion, säger en kritisk Liu Hu till ABC.

Starkt stöd

Men faktum är att poängsystemet har ett starkt stöd i Kina, enligt Steve Tsang. Kommunistpartiets argument att det behövs för att bekämpa brottslighet och korruption är något som många kineser köper.

– Man tänker att man ändå inte ämnar bryta mot lagen och att systemet snarare skyddar en, säger han.

2020 ska systemet ha rullats ut i hela Kina och 1,4 miljarder kineser ska övervakas av nära 600 miljoner kameror. Men handelskriget mellan USA och Kina riskerar att sätta käppar i hjulet. En del i kamerorna för ansiktsigenkänning importeras, men i slutet av september hade både USA och Europa stoppat sin export av komponenten till Kina, enligt Hongkongbaserade South China Morning Post. En ytterligare orsak tros vara den växande kritiken mot hur Kina behandlar uigurer i Xinjiang.

Andy Wong/AP/TT | En övervakningskamera bevakar ingången till en kontorsbyggnad i Peking, Kina. 2020 ska Kinas mellan 1,3 och 1,4 miljarder stora befolkning övervakas av nära 600 miljoner övervakningskameror.

Fakta: Kinas övervakningssystem

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.