De migranter som inledde sin gemensamma vandring i Honduras har nu nått fram till den sydmexikanska delstaten Chiapas på sin väg mot den amerikanska gränsen. MEXIKO Den så kallade migrantkaravanen har rört sig snabbt, trots att många av dem som flyr är barn – och trots de hinder som myndigheterna i Honduras, Guatemala och Mexiko […]
De migranter som inledde sin gemensamma vandring i Honduras har nu nått fram till den sydmexikanska delstaten Chiapas på sin väg mot den amerikanska gränsen.
MEXIKO Den så kallade migrantkaravanen har rört sig snabbt, trots att många av dem som flyr är barn – och trots de hinder som myndigheterna i Honduras, Guatemala och Mexiko har försökt sätta upp efter påtryckningar från USA.
Varje försök att stoppa karavanen av tusentals migranter tycks snarare ha fått motsatt effekt. På måndagen deltog närmare sju tusen personer, de flesta från Honduras, i marschen där man håller en stadig kurs norrut – trots att USA:s president Donald Trump har varnat för att man kommer att göra allt för att stoppa migranterna från att ta sig över gränsen.
Vandringen inleddes i San Pedro Sula i norra Honduras den 13 oktober och har inneburit en prövning för migrationsmyndigheterna i hela regionen.
Trump hotar dra in bistånd
Donald Trump har hotat att dra in biståndet till Honduras och andra länder om de inte stoppar strömmen av migranter, samt meddelat att den amerikanska militären försatts i beredskap vid gränsen mot Mexiko.
Hittills har dock inget kunnat stoppa migranterna, som flyr undan fattigdom och grov kriminalitet. Under loppet av nio dagar tog de sig över 70 mil innan de nådde fram till staden Tapachula i Mexiko, nära gränsen till Guatemala. Där har de fått hjälp av lokalbefolkningen genom att bli erbjudna mat, dryck och uppmuntran.
I olika delar av Mexiko har aktivister och organisationer nu börjat förbereda sig på att ta emot karavanen under dess planerade fortsatta färd norrut.
Vägen mot USA är dock fortfarande lång. Karavanen har närmare 200 mil kvar fram till närmaste amerikanska gränspostering, bland annat genom områden som kontrolleras av kriminella grupper som gjort människosmuggling till en av de mest lukrativa affärsverksamheterna i landet.
Humanitär kris
Dessutom har den mexikanska regeringen hotat att gripa karavandeltagarna om de tar sig vidare från Chiapas, en delstat som har särskilda transitregler eftersom den ligger i en gränsregion.
Inget av detta har dock stoppat fler migranter från att ansluta sig.Många av deltagarna bär på sina barn under vandringen, som genomförs under tryckande värme.
– Vi har inga arbeten, inga mediciner, vi har ingenting i vårt hemland. Vi har inte ens råd att äta ordentligt. Jag vill ta mig till USA för att försörja mina barn, säger Ramón Rodríguez med tårar i ögonen.
Han är en av marschens deltagare och kommer från San Pedro Sula och anlände till gränsen mellan Guatemala och Mexiko med hela sin familj.
Under det senaste decenniet har människorättsorganisationer och journalister rapporterat om att en humanitär kris har varit på väg att bryta ut i Centralamerika. Som exempel kan nämnas en rapport från Läkare utan gränser som kom förra året och som varnade för att mängder av människor var på väg att fly undan det kriminella våldet som plågar El Salvador, Honduras och Guatemala.
Säkrare gå i grupp
Enligt uppgifter från flera honduraner som nått Mexiko var det en pastor och tidigare politiker som kallade samman deltagarna för den gemensamma vandringen mot USA. Det ledde till att ett tusental människor samlades i San Pedro Sula för att delta i marschen.
– Många av oss tänkte att det skulle vara enklare och säkrare att gå som gemensam grupp, eftersom vi vet att det är farligt att ta sig igenom Mexiko, säger en av karavanens deltagare som inte vill uppge sitt namn.
– Sedan började budskap spridas via meddelandetjänsten Whatsapp och människor organiserade sig för att kunna fly från landet, säger mannen.Strax därpå samlades ytterligare en grupp i södra Honduras och ytterligare en i huvudstaden Tegucigalpa.
Honduras regering försökte stänga gränserna, men lyckades inte stoppa de runt tre tusen personer som gemensamt tog sig över till Guatemala. Samtidigt greps pastorn som tagit initiativ till marschen. Och under förra veckan nådde den växande karavanen fram till den mexikanska gränsen.
"Bevittna en massförflyttning"
Där stoppades den av mexikanska myndigheterna på en bro som skiljer de båda länderna åt. Bron förvandlades tillfälligt till ett flyktingläger, och en del av migranterna beslutade sig för att vända hemåt igen. De allra flesta valde dock i stället att simma eller ta sig över floden med hjälp av flottar, samtidigt som allt fler migranter valde att ansluta sig.
På grund av att karavanen nu har blivit så stor och uppmärksammad kan den enligt vissa bedömare komma att förändra hur migrationsströmmarna genom Centralamerika kommer att se ut i framtiden.
– Det här påminner om en myrstig som ingen vet var den kommer att ta vägen. Vi kommer att få bevittna en massförflyttning som blir betydligt mer lik de migrationsströmmar vi har sett från Afrika mot Europa, säger aktivisten Quique Vidal Olascoaga, från organisationen Voces Mesoamericanas, till IPS.