Prenumerera

Logga in

Nyheter

Slaget om Tysklands urskog – och klimatpolitik

200 hektar urskog i Hambachskogen i västra Tyskland. Det är vad allt handlar om. Miljörörelsen och 50 000 demonstranter vill att urskogen bevaras, energijätten och skogsägaren RWE vill röja träden i gruvsyfte. Och allt i ett Tyskland präglat av politisk ovisshet efter att landets långlivade förbundskansler Angela Merkels har aviserat sin avgång. TYSKLAND Det tyska […]

200 hektar urskog i Hambachskogen i västra Tyskland. Det är vad allt handlar om. Miljörörelsen och 50 000 demonstranter vill att urskogen bevaras, energijätten och skogsägaren RWE vill röja träden i gruvsyfte. Och allt i ett Tyskland präglat av politisk ovisshet efter att landets långlivade förbundskansler Angela Merkels har aviserat sin avgång.

TYSKLAND Det tyska energibolaget RWE köpte en portion av Hambachskogen på 1970-talet men har hittills varit skyldiga att se efter den 12 000-åriga urskogen så länge lagen förbjuder fällning i gruvsyfte. De senaste sex åren har demonstranter vallfärdat hit, nära staden Aachen i västra Tyskland, för att skydda skogen och sätta press på makthavare att inte ge efter för BWE:s förhoppningar om röjningstillstånd.

Polisen raserade 86 trädkojor i en insats som kostade tyska skattebetalare miljontals euro, men har därefter inte stått i vägen för nya tillfälliga läger och barrikader efter att tysk domstol förbjudit ytterligare trädfällning i det berörda området.

”Klar signal mot kol”

RWE:s framtid som gruvaktör i region står nu på spel och bolaget har aviserat att de kommande tre åren lär se en kraftigt minskad produktion till följd av domstolsbeslutet. Något som kommer att slå mot företagets ekonomi och i längden RWE:s anställda, menar bolagets talesperson Olaf Winter i ett pressmeddelande.

Hubert Weiger, chef för BUND/Jordens vänner Tyskland, ser en viktig nytändning inom miljörörelsen i det folkliga engagemanget för att bevara Hambachskogen – och sätta stopp för kolproduktionen.

– Vi har skickat en klar signal mot kol och för mer ambitiösa klimatåtgärder, säger han i en kommentar i samband med att domstolsbeslutet meddelades i mitten av oktober.

Peter Tkac/Flickr | Stora protester mot gruvbrytningen vid Hambach.

Oklar politisk kurs

Oktober månad kommer även att gå till historien som början på slutet för Angela Merkels tid som tysk förbundskansler, inalles 13 år – varav de senaste i en svårstyrd koalition med Socialdemokraterna. Merkels har lett det kristdemokratiska partiet CDU mot den politiska mitten, en kurs politiska analytiker tror kan komma att ändras med hänvisning åt de eventuella efterträdare som hittills klivit fram och aviserat intresse för partiledarposten.

Några av världens ekonomiska stormakter – USA, Ryssland och snart även Brasilien – styrs av klimatförnekare, vars politik och planterade lögner innebär stora påfrestningar för globala klimatavtal som Parisavtalet och lokala frågetecken som urskogars hållbara existens. Angela Merkel har beklagat USA:s president Donald Trumps tveksamma ställning i klimatfrågan men även fått kritik för att ha övergett EU-mål på samma område samt varit alltför slapphänt med Volkswagens systematiska utsläppsfiffel.

– Jag har känslan att Tyskland inte går i bräschen längre. Och det är synd, säger klimatforskaren Daniela Jacob till DW.

”Ingen ursäkt för Tyskland”

Hur klimatpolitiken kommer att se ut i framtiden, i ett Tyskland skrudad i en ny förbundskanslerkavaj och regeringsklänning, återstår att se. Men Greenpeace klimatexpert Benjamin Stephan är hoppfull om att det kommande årtiondet kan styra klimatpolitiken i rätt riktning, förutsatt att politiker fattar kloka och vetenskapligt försvarade beslut.

”Det finns ingen ursäkt för ett förmöget industriland som Tyskland att missfärga sina koldioxidfotavtryck med gamla, smutsiga kolkraftverk”, skriver Stephan i en analys.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.