Startsida - Nyheter

Nyheter

Sverige kan bli värd för fredssamtal om Jemen

Kriget i Jemen pekas av FN ut som den största humanitära krisen i världen. Nu uppmanar USA de stridande parterna att hålla fredssamtal – i Sverige.USA:s försvarsminister Jim Mattis vill att mötet ska äga rum i november. SVERIGE/JEMEN Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra […]

Kriget i Jemen pekas av FN ut som den största humanitära krisen i världen. Nu uppmanar USA de stridande parterna att hålla fredssamtal – i Sverige.
USA:s försvarsminister Jim Mattis vill att mötet ska äga rum i november.

SVERIGE/JEMEN Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger han under ett besök vid Fredsinstitutet i Washington, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi måste göra det här inom de närmaste 30 dagarna.

Mattis säger att Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, som stödda av USA strider mot Huthirebeller i Jemen, är redo för samtal. Dessa skulle enligt Mattis äga rum i Sverige tillsammans med FN-sändebudet Martin Griffiths.

Fått frågan

Sveriges utrikesminister Margot Wallström bekräftar planerna.

– Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten. Och kom ihåg att det här för närvarande är den största humanitära kris vi har i världen. Vi har hela tiden, både i FN- och EU-sammanhang, stöttat Martin Griffiths, säger hon till TT vid Nordiska rådets toppmöte i Oslo.

Hon vill inte uttala sig om det praktiska kring ett eventuellt möte mellan de stridande parterna, men kommenterar valet av plats.

– Jag tror att de tycker att det är en bra plats att mötas, och de vet att vi är engagerade i den här frågan och kanske också litar på oss och känner förtroende för oss.

TT: Kan Sverige spela någon roll som medlare också?

– De här diskussionerna får ju skötas med Martin Griffiths, hur han vill lägga upp detta. Än så länge är det han som sköter alltihop och sköter samordningen. Hittills har det handlat om att hitta en plats.

Skört och svårt

En förutsättning för samtalen är ett eldupphör mellan de stridande parterna, säger Jim Mattis enligt CNN.

Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo manar till fredssamtal. Han vill att den saudiskledda koalitionen upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebellerna, som antas få stöd från Iran, att sluta med sina robotanfall riktade mot Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Tidigare försök till fredssamtal om det krigshärjade Jemen har misslyckats. I september i år planerades samtal i schweiziska Genève, men ställdes in.

Jemens utrikesminister Khaled Alyemany anklagade då Huthirebellerna för att försöka sabotera samtalen och krävde att FN blir mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlingsbordet.

Läget är skört och svårt, enligt Margot Wallström.

– Det är långt från säkert att det här går bra. Vi ska inte ta ut någonting i förskott, säger hon.

Fakta: Kriget i Jemen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.