Sverige och Finland anklagas av bland andra Amnesty för att motverka EU:s försök att skärpa exportreglerna av teknik som diktaturer skulle kunna använda i brott mot de mänskliga rättigheterna. Det handlar om it-utrustning för övervakning, spionprogram och teknik för dataintrång, skriver Dagens Nyheter. Förhandlingar om dessa exportregler för EU-utvecklade produkter pågår sedan flera år. Frågan […]
Sverige och Finland anklagas av bland andra Amnesty för att motverka EU:s försök att skärpa exportreglerna av teknik som diktaturer skulle kunna använda i brott mot de mänskliga rättigheterna.
Det handlar om it-utrustning för övervakning, spionprogram och teknik för dataintrång, skriver Dagens Nyheter.
Förhandlingar om dessa exportregler för EU-utvecklade produkter pågår sedan flera år. Frågan kompliceras av att tekniken kan användas exempelvis dels för att jaga kriminella, dels för att förfölja oppositionella och journalister.
Nyligen kunde den tyska avdelningen av Reportrar utan gränser lägga fram dokument från förhandlingarna som visar hur Sverige har gått emot flera försök till regelskärpningar. Även organisationer som Amnesty och tyska Netzpolitik.org anklagar Sverige.
I ett dokument från januari argumenterar Sverige för att regleringen skulle riskera att slå hårt mot EU-baserade företag när de får det svårare att konkurrera internationellt: ”De som efterfrågar cyberövervakningsteknik har ingen brist på icke-EU-leverantörer att välja mellan.”