Startsida - Nyheter

Nyheter

Gripen-köp på agendan för Modibesök

Sverige och Indien fördjupar samarbetet, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) och hans indiske kollega Narendra Modi som är på Stockholmsbesök. Det handlar bland annat om ett fördjupat försvarssamarbete. Men om det ökar chanserna för Saab att sälja Gripen är oklart. SVERIGE • Artighetsfraserna haglade när Löfven och Modi framträdde inför pressen i regeringshögkvarteret Rosenbad, det […]

Sverige och Indien fördjupar samarbetet, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) och hans indiske kollega Narendra Modi som är på Stockholmsbesök.
Det handlar bland annat om ett fördjupat försvarssamarbete. Men om det ökar chanserna för Saab att sälja Gripen är oklart.

SVERIGE • Artighetsfraserna haglade när Löfven och Modi framträdde inför pressen i regeringshögkvarteret Rosenbad, det första besöket av en indisk premiärminister på nästan 30 år.

– Sverige har många bärkraftiga moderna lösningar att erbjuda Indien, sade Löfven.

Modi lyfte å sin sida fram försvarssamarbetet, där han betonade att Sverige varit en partner en längre tid.

– Jag har tilltro att även i framtiden i den här sektorn, speciellt inom försvarsproduktionen, så kommer det att finnas många möjligheter för bilateralt samarbete.

Saab är ett av bolagen som tävlar om en jättelik order på nya stridsflygplan i Indien, en affär som beräknas vara värd närmare 100 miljarder kronor. Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe deltog också i ett möte med andra företagstoppar med Modi.

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger dock att Modis besök inte påverkat möjligheterna för en affär.

– Inte direkt, men jag tror att indirekt så visar vi igen upp hur fruktansvärt duktiga vi är på innovation. Och det är en viktig fråga när Indien tittar på hur de vill utveckla sitt flygvapen och sin försvarsindustri framöver.

Indien lanserade för fyra år sedan initiativet ”Make in India” för att uppmuntra företag att tillverka i Indien. Löfven, som lyfte fram att Sverige nog har en del att lära när det gällde Indiens genomgripande arbete med strategier, ser inte något hinder att Gripenplanen skulle tillverkas i landet.

– Den stora fördelen är att det passar väldigt bra in i ”Make in India”-konceptet. De vill ju göra mer själva, höja kompetens- och tekniknivån, det kommer naturligtvis också gynna Saab som företag, och därmed också tillverkning i Sverige, säger Stefan Löfven.

De båda ledarna presenterade också ett fördjupat samarbete kring innovation, där Sverige skjuter till 50 miljoner kronor till Vinnova för så kallade smarta städer.

Modi beskrev att mötena till stor del handlat om ”hur Sverige kan få ut det mesta av Indiens utveckling” till bådas fördel. Den indiske ledaren sade också att han och Löfven diskuterat ”förnybar energi, lokaltrafik och sophantering”, frågor som ”berör livskvaliteten” i Indien.

Landet brottas med stora miljöproblem, inte minst i landets jättestäder. Urbaniseringen fortsätter också, och där har Indien en ambition att bygga klimatsmart.

– De har ett enormt stort planeringsarbete och byggnadsarbete framför sig som de vill göra klimatsmart, där har vi ett mycket tydligt samarbetsområde, säger Löfven.

Mikael Damberg beskriver f
örväntningarna på samarbetet som väldigt stora.

– Det är en av världens största ekonomier som växer väldigt snabbt. Om fler svenska företag kan få in en fot – sälja, exportera – så kan vi också skapa fler jobb i Sverige, säger han och nämner Scanias satsning på biobränsledrivna bussar i landet som ett exempel.

Hur fort det nya samarbetet kommer att bära frukt vill han dock inte kommentera.

– Vi samarbetar redan i dag med Indien, men det här innebär ju att vi tar samarbetet till en ny nivå. Att Indiens premiärminister väljer att besöka Sverige för första gången på väldigt länge är också ett uttryck för de nära band vi har med Indien nu, säger han.

Fakta: Modis besök i Stockholm

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.