Regnbågsflaggan är i topp när Skottland tar steget och gör undervisning som rör homosexuella, bisexuella, transsexuella och intersexuella frågor obligatorisk i offentliga skolor. SKOTTLAND Förhindra homofobi, fördomar och diskriminering. Det är målet med den nya undervisningen, enligt landets vice försteminister John Swinney som godkänt läroplanen efter rekommendationer från hbtq-rättsorganisationen TIE. – De rekommendationer jag har […]
Regnbågsflaggan är i topp när Skottland tar steget och gör undervisning som rör homosexuella, bisexuella, transsexuella och intersexuella frågor obligatorisk i offentliga skolor.
SKOTTLAND Förhindra homofobi, fördomar och diskriminering. Det är målet med den nya undervisningen, enligt landets vice försteminister John Swinney som godkänt läroplanen efter rekommendationer från hbtq-rättsorganisationen TIE.
– De rekommendationer jag har accepterat kommer inte bara att förbättra skolgången hos våra hbtq-unga, de kommer att uppmuntra samtliga elever till att hylla olikheter, främja förståelse och uppmuntra inkludering, säger Swinney enligt CNN.
Mycket mobbning
Den utökade läroplanen kommer bland annat att innebära att hbtq-historia, terminologi och undervisning om identitet finns med på schemat. Även lärare kommer att erbjudas gratis utbildning och undervisningsmaterial för att kunna möta de nya kraven.
En studie gjord av TIE 2016, visar att hela nio av tio hbtq-personer i Skottland utsatts för homofobi och mobbning i skolan. 27 procent har försökt ta livet av sig till följd av mobbningen, visar studien.Sexualupplysaren Pelle Ullholm på RFSU hyllar därför Skottlands beslut.
– Vi ska bara lovebomba det, det är fantastiskt bra, säger han till TT.
Fokus på hetero
I Sverige finns redan obligatorisk undervisning som rör sexuell läggning och identitet, bland annat i ämnesplanen för religion- och samhällskunskap. Men enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning upplever många unga att det fortfarande finns ett alltför stort fokus på heterosexuella frågor, säger Ullholm.
– Studien visar att många unga vill ha mer hbtq-information, så vi ska inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Det finns mycket kvar att göra.