Nyheter

Vägval splittrar världsfacket

I början av december håller världsfacket ITUC , International Trade Union Confederation, kongress i Köpenhamn och en strid om posten som generalsekreterare splittrar medlemsorganisationerna. Vissa ser ett vägval mellan diplomati och aktivism. Andra menar att det handlar om interndemokrati.

FACKET Två kandidater är nominerade till posten som ITUC:s överhuvud.Den sittande generalsekreteraren, australiska Sharan Burrow, har en bakgrund som lärare och har lett världsfacket i åtta år.

Utmanaren heter Susanna Camusso och började sin fackliga bana med att organisera italienska metallarbetare och tog sedermera över som ordförande för konfliktbenägna centralorganisationen CGIL.

De nordiska facken beskriver avgörandet som ett vägval för världsfackets framtida arbete. Medan Susanna Camusso betraktas som ett mer aktivistiskt alternativ anses Sharan Burrow vara ett starkare kort när det kommer till internationell diplomati.

– Vi vill ha en röst som företräder världens löntagare i G20, klimatmötena och andra stora sammankomster, säger Oscar Ernerot på LO.

Fack i flera andra stora länder vill också att Sharan Burrow fortsätter.Hon backas upp av centralorganisationer i bland annat USA, Storbritannien, Turkiet, Kenya, Egypten, Kongo, Nederländerna.

Det är inte första gången som Sharan Burrow behöver slåss för sin post.Förra kongressen, i Berlin 2014, föreslog afrikanska Benin att hon skulle petas och ersättas av den amerikanska kandidaten Jim Baker. Men omröstningen, där hon samlade 87 procent av rösterna, visade att hon trots allt hade ett starkt stöd.

I Köpenhamn ser det ut att bli tuffare match. Fack från flera tunga länder stödjer italienskan Susanna Camusso. Till exempel vill Tyskland, Belgien, Spanien, Algeriet, Israel, Japan och Brasilien se ett tronskifte.

Samtidigt är stödet inte så helgjutet som det kan se ut. Exempelvis stöder den mäktiga tyska centralorganisationen DGB Susanna Camusso, men bakom kulisserna har servicefacket Verdi förespråkat Sharan Burrow.

På kongressen för fyra år sedan blev Sharan Burrows ledarstil omdiskuterad.

Anställda på huvudkontoret i Bryssel vittnade om en hård ledarstil och de var rädda att gå till jobbet.

– Jag vet att en del blir upprörda. Många män blir det… Jag gör nog folk upprörda eftersom jag genomför stora förändringar och gör det snabbt, svarade hon på kritiken under kongressen i Berlin.

Men även denna gång ifrågasätts hennes ledarskap. En källa inom det tyska facket säger att valet inte alls handlar om facklig strategi, utan om interndemokrati.

– Det har funnits kritik mot att besluten som fattats i internationella sammanhang, särskilt inom ILO, inte har varit demokratiskt förankrade.

– Susanna står för att ge tillbaka makten till de olika nationella organisationerna i den globala rörelsen. Sharan Burrow kör mer sitt eget race.

Mot löfte om anonymitet förs också andra argument fram. Susanna Camussos anses ha bristande kunskaper i engelska. Flera nationella centralorganisationer tror att det kan försvåra möjligheten att föra fram fackens budskap under G20-möten och liknande. Susanna Camusso ryktas ha påbörjat en intensivkurs i språket för att öka sin valbarhet.

Att hon är lika gammal som Sharan Burrow – bägge har passerat 60 år – anses också vara en nackdel. Få tror att en kandidat i den åldern har möjlighet att sitta en mandatperiod till.

Att ITUC inte lyckats hitta en yngre motkandidat ses som en svaghet. Och Sharan Burrow anses därför som ett tryggare val eftersom hon redan har en etablerad kontakt med flera världsledare.

ITUC

Kongressen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.