Brist på pengar gör att FN:s livsmedelsprogram WFP från årsskiftet måste skära ner på biståndet till de palestinska områdena. Den främsta orsaken är minskat bistånd från USA. PALESTINA Nedskärningarna kommer att påverka 193 000 av de fattigaste i Västbanken och Gaza som i dag får mathjälp från WFP. Runt 27 000 blir helt utan hjälp. Resten får […]
Brist på pengar gör att FN:s livsmedelsprogram WFP från årsskiftet måste skära ner på biståndet till de palestinska områdena. Den främsta orsaken är minskat bistånd från USA.
PALESTINA Nedskärningarna kommer att påverka 193 000 av de fattigaste i Västbanken och Gaza som i dag får mathjälp från WFP. Runt 27 000 blir helt utan hjälp. Resten får klara sig med 80 procent av den månatliga tilldelningen, skriver FN-organet i ett pressmeddelande.
USA har minskat sitt bistånd till humanitärt hjälparbete i de palestinska områdena. Det drabbar 40 procent av WFP:s totala intäkter, säger Stephen Kearney, WFP:s Palestinaansvarige.
– Den största bidragsgivare vi haft de senaste åren är USA. De har minskat bidragen, inte bara till UNRWA som arbetar med flyktingar i Gaza, utan också till resten av det humanitära samfundet, däribland WFP, säger Kearney till Reuters.
FN-organet befarar att nedskärningarna kommer att få förödande effekt för de palestinier som är beroende av livsmedelshjälp. WFP pekar på att den uteblivna hjälpen även får stor indirekt påvekan på den palestinska ekonomin, som redan ansträngs hårt av Israels blockad.
Det mesta av WFP:s bistånd ges i form av elektroniska kort som människor använder för att köpa mat i 185 butiker. Det har gynnat lokala handlare och leverantörer och skapat nya arbetstillfällen.