Prenumerera

Logga in

Nyheter

Analytiker: Ett bakslag för demokratin

Efter en dramatisk valdag och högljudda anklagelser om fusk ser det styrande partiet i Bangladesh ut att ha vunnit en jordskredsseger. Trots att regeringen hade lovat fria och rättvisa val, pekar resultatet på det motsatta, enligt en expert på Sydasien. BANGLADESH Människor i Bangladesh vittnar om hur de hindrades att rösta, och valövervakare stoppades från […]

Efter en dramatisk valdag och högljudda anklagelser om fusk ser det styrande partiet i Bangladesh ut att ha vunnit en jordskredsseger. Trots att regeringen hade lovat fria och rättvisa val, pekar resultatet på det motsatta, enligt en expert på Sydasien.

BANGLADESH Människor i Bangladesh vittnar om hur de hindrades att rösta, och valövervakare stoppades från att beträda röstlokaler. Snabba internetuppkopplingar stängdes ned, och en oberoende tv-kanal slocknade. Sjutton människor rapporteras ha dött under valdagen, efter en blodig valrörelse som redan skördat liv.

Valkommissionen i Bangladesh säger sig utreda anklagelserna om valfusk, samtidigt som tidiga resultat visar på en överväldigande seger för premiärminister Sheikh Hasina och Awamiförbundet.

"Bakslag för demokratin"

– Som jag ser det är resultatet ett stort bakslag för demokratin i landet. Tyvärr har folket inte fått sin önskan om ett rättvist och fritt val uppfyllt, säger Asheque Haque, expert på Sydasien som är verksam vid King’s College i London.

Han pekar på främst två faktorer som talar för att oppositionens anklagelser om valfusk inte är gripna ur luften.

– Val i den här delen av världen är ofta våldsamma, och det här har präglats av drama. Det omfattande våldet som särskilt riktats mot oppositionen den här gången, samt att det styrande partiet rapporteras ha fått över 90 procent av rösterna i områden där oppositionen tidigare fått minst 20, talar på det hela taget för att valet riggats. Det är mycket olyckligt, säger Haque.

Besvikna unga

Premiärminister Sheikh Hasina, som återtog makten 2008, hävdar att hon har lett landet till enorma framsteg och anser att arbetet bör få fortsätta under hennes styre. Men Asheque Haque anser att hon den här gången kan ha bitit sig själv i tummen.

– Det här valet har skett under nya förutsättningar; med allmän tillgång till internet, sociala medier och unga väljare som har demonstrerat för grundläggande rättigheter med resultatet att de slagits ned med våld. Det här skapar inte tillit hos dem. De kanske söker andra metoder – det är mycket frustrerande för landets framtid, säger han.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.