Nyheter

Iran: Hungerstrejk i Evinfängelset 

Den fransk-iranska akademikern Fariba Adelkhah och den brittisk-australiensiska Kylie Moore-Gilbert har genomfört en hungerstrejk i det ökända Evinfängelset i Teheran, och en ny protest är på gång. Samtidigt rapporteras att människorättsaktivisten Narges Mohammadi tvångsförflyttats till ett fängelse i Zanjanprovinsen.

IRAN Enligt människorättsorganisationen Center for Human Rights in Iran är en ny hungerstrejk på gång under nyåret och enligt centret är det Moore-Gilbert som är ledande i att planera den nya hungerstrejken:

– Den enda metoden som de här fångarna har för att dra uppmärksamhet till sina fall är att svälta sig själva och utsätta sig för risk, säger Jasmin Ramsey, kommunikatör vid centret till The Sydney Morning Herald.

Irans utrikesministers talesman Abbas Mousavi ska enligt AFP ha sagt att Iran inte kommer att falla för ”politiska spel och propaganda” i australiensisk media.

Även i förra veckan genomförde Moore-Gilbert en hungerstrejk, då tillsammans med Fariba Adelkhah.

”Vi strejkar inte bara för vår omedelbara frihet utan för att begära rättvisa för de oräkneliga, tusentals, namnlösa men inte bortglömda män och kvinnor som har drabbats av samma öde som vårt eller värre, och som fängslats i Iran utan att ha begått något brott”, skrev de båda kvinnorna i ett brev som smugglades ut ur fängelset och som publicerades på organisationen Center for Human Rights in Irans hemsida den 26 december.  

Psykisk tortyr

”Fram tills nu har vi hållits i fängsligt förvar av Irans Revolutionsgarde under en extremt lång period, Kylie Moore-Gilbert i över femton månader, och Fariba Adelkhah i över sju månader. Vi har utsatts för psykisk tortyr och otaliga brott mot våra mänskliga rättigheter”, skriver de vidare i brevet som är daterat den 24 december.

Båda är mot sitt nekande dömda för spioneri. Kylie Moore-Gilbert har suttit fängslad sedan hösten 2018 och har dömts till tio års fängelse. Fariba Adelkhah arbetar på det franska institutet Scinences Po som i onsdags bekräftade att de båda inlett en hungerstrejk, rapporterar The Guardian.

Kylie Moore-Gilbert förlorade nyligen en överklagan av domen mot henne. Hon är Mellanösternkännare vid University of Melbournes Asieninstitut. Australiensiska medier uppger att hon sitter i isoleringscell.

Fariba Adelkhah, en antropolog med fokus på Iran efter revolutionen 1979 och expert på shiaislam, greps i juni. Hennes kollega Roland Marchal greps i oktober efter att han försökt besöka henne i fängelset.

Efter nyheten om att Adelkhah inlett en hungerstrejk har Frankrikes utrikesdepartement kallat till sig Irans ambassadör i Paris för att ge uttryck för sin oro. Departementet säger i ett uttalande att ambassadören ”påmindes om Frankrikes krav att Fariba Adelkhah och Roland Marchal släpps fria utan dröjsmål och att de iranska myndigheterna visar total transparens över deras läge”, rapporter Al Jazeera.

”Redo att dö”

Två forskarkollegor till Adelkhah skriver i en artikel i Le Monde att hon är beslutsam: ”Efter att ha känt henne under lång tid, vet vi att hon är redo att dö likt ett lejon för att försvara sin frihet, sitt arbete och sin värdighet”, rapporterar Al Jazeera.

Samtidigt skriver Center for Human Rights in Iran att den prisbelönade människorättsaktivisten Narges Mohammadi har förflyttats från Evinfängelset till Zanjanprovinsen i nordvästra Iran.

– De misshandlade Narges och förflyttade henne till fängelset i Zanjan utan hennes personliga tillhörigheter, säger hennes man Taghi Rahmani i en intervju med centret och fortsätter med att varna för att hennes hälsotillstånd nu riskerar att försämras kraftigt:

– Det är samma fängelse där hon hölls under en tid och blev allvarligt sjuk. Nu vill säkerhetsministeriet straffa henne för att hon ska ha protesterat [i Evinfängelset]. De vet att syftet med att flytta henne till det här fängelset är att döda eller paralysera en människorättsaktivist, säger Rahmani till centret.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.