Prenumerera

Logga in

Nyheter

Drönarattacker i Somalia

Antalet amerikanska drönarattacker i Somalia har ökat kraftigt de senaste åren. Amnesty International granskar i en ny rapport fem av attackerna i vilka 14 civila dödats och 8 skadats. Människorättsorganisationen menar att det i flera fall kan röra sig om brott mot internationell rätt och även krigsbrott. SOMALIA Sedan 2017 har det skett en tredubbling […]

Antalet amerikanska drönarattacker i Somalia har ökat kraftigt de senaste åren. Amnesty International granskar i en ny rapport fem av attackerna i vilka 14 civila dödats och 8 skadats. Människorättsorganisationen menar att det i flera fall kan röra sig om brott mot internationell rätt och även krigsbrott.

SOMALIA Sedan 2017 har det skett en tredubbling av USA:s bemannade och obemannade flygattacker i Somalia, det har skett omkring hundra attacker de senaste två. Amnesty International granskar i rapporten The hidden US war in Somalia fem av attackerna som skett i området Lower Shabelle som kringgärdar huvudstaden Mogadishu. Området kontrolleras av al-Shabaab som sedan 2012 är allierade med al-Qaida. 14 civila dödades och 8 skadades i dessa fem attacker som ägde rum mellan april 2017 till december 2018, och de kan utgöra brott mot internationell humanitär rätt. I vissa fall kan det röra sig om krigsbrott. De civila som dödats i attackerna har antingen funnits i närheten av al-Shabaabmedlemmar, alternativt har de misstagits för att själva vara medlemmar av al-Shabaab.

Ett av fallen som Amnesty International har undersökt rör en luftattack i vilken tre män dödades. Ibrahim Siid Wehelow, Hassan Meyow Abkey och Ahmed Jeylani Sheekhow, hade jobbat från eftermiddagen den 11 november in på natten med att förbereda bevattning i närheten av Shabellefloden, och bestämde sig för att övernatta på platsen. Vid 3-tiden på natten hördes en kraftig explosion. Vid gryningen hittade byborna männens svårt sargade kroppar. Enligt den information Amnesty International har tagit fram finns det inget som tyder på att de hade kopplingar till al-Shabaab.

Några veckor senare dödades fem civila varav två barn i en annan attack som riktades mot ett fordon som misstänkta al-Shabaabkrigare färdades i. Attacken skedde den 6 december 2017 i den lilla byn Illimey cirka tio mil nordväst om Mogadishu. Enligt vittnesmål från bybor hade al-Shabaabmännen i fordonet stannat för att be om vatten, vilket kamelherden Osman Hussein Osman var i färd med att ge dem när attacken skedde. Han dödades liksom hans sjuåriga dotter Fadumo Osman Hussein. Läraren Maalim Abdow Fillow Mudey, hans 17-åriga dotter Amina Abdow Fillow Mudey och kamelherden Abdow Mohamed Aliyow Boor dödades också. Enligt USA:s armé har de inte genomfört någon attack i området den dagen, men Amnesty International skriver i rapporten att det är mest troligt att explosionen orsakades av ett amerikanskt flyganfall.

Antalet drönarattacker ökade efter att USA:s president Donald Trump 2017 förklarade delar av Somalia för en ”region med aktiva fientligheter” genom ett direktiv. Samtidigt sänktes kraven för att förhindra civila dödsoffer. Amnesty International drar slutsatsen att genom att tillåta attacker då det finns ”rimlig visshet” att civila inte ska dödas eller skadas snarare än att som tidigare kräva att det råder ”nästintill visshet” så har ”USA:s regering ökat sannolikheten för civila dödsfall eller skador från attacker”.

Amnesty International kräver nu bland annat att USA blir mer transparenta samt utreder civila dödsfall:

”USA:s regering måste se till att det görs grundliga utredningar utifrån alla de trovärdiga uppgifter om civila dödsfall som finns, att de som är ansvariga får stå till svars och att kompensation ges till alla överlevande och till de dödas anhöriga”, säger Ella Knight, militär-, säkerhets- och polisutredare vid Amnesty International i ett pressmeddelande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.