Som att fotografera en golfboll på månen – så beskrivs projektet att observera svarta hål i vår galax. Snart kommer de första bilderna från Vintergatans ”mörka stjärnor” som slukar allt i sin närhet. RYMDEN Forskare som ingår i ett internationellt samarbete har tagit fram ett teleskop, Event Horizon Telescope (EHT). Teleskopen har placerats ut på […]
Som att fotografera en golfboll på månen – så beskrivs projektet att observera svarta hål i vår galax.
Snart kommer de första bilderna från Vintergatans ”mörka stjärnor” som slukar allt i sin närhet.
RYMDEN Forskare som ingår i ett internationellt samarbete har tagit fram ett teleskop, Event Horizon Telescope (EHT). Teleskopen har placerats ut på åtta olika platser världen över, bland annat i Spanien och Chile. Forskarna har kunnat fotografera och samla in data från två svarta hål ur olika vinklar, foton som sedan sätts ihop till en bild.
Resultatet kommer att offentliggöras på onsdag, rapporterar AFP.
Flera mindre teleskop
Det vore möjligt att konstruera ett enda gigantiskt teleskop, men det skulle då brytas sönder av sin egen tyngd. Därför krävs flera mindre teleskop för att man ska kunna föreviga rymdens kanske mest mytomspunna fenomen.
Trots sitt namn, svarta hål, var det faktiskt ljuset från dem som gjorde att de först upptäcktes. Så småningom fann astronomer att de ljusa små prickarna på himlavalvet faktiskt var enorma svarta hål, omgärdade av svävande gas och plasma.
Gravitationen är så oerhört stark att den slukar allt i sin väg. Ljuset dras mot hålet, äts upp och allt blir svart.
Skuggan av ett svart hål
Astronomer har länge drömt om att få se hur dessa hål som glufsar i sig allt i sin närhet ser ut. Nu hoppas astrofysikerna bakom EHT att kunna stilla en del av nyfikenheten.
Det svarta hålet slukar alltså allt ljus, men det svarta hålet kan avteckna sig som en siluett mot den bakomliggande lysande materian. Eftersom ljuset böjs av i det svarta hålets gravitationsfält blir denna siluett också ”förvrängd” och ger information om det svarta hålets massa och eventuellt också om dess rotation. Det är detta som astrofysikerna fångat på bild.