KLIMAT Veckans brittiska beslut om klimatnödläge väcker debatt runtom i Europa. En del talar om plakatpolitik, fina ord som inte gör någon skillnad, medan andra vill att hela EU ska följa efter. Jytte Guteland, som kandiderar i EU-valet om några veckor för Socialdemokraterna, säger till SR Ekot att ett sådant beslut ”betyder att klimatpolitiken kommer […]
KLIMAT Veckans brittiska beslut om klimatnödläge väcker debatt runtom i Europa. En del talar om plakatpolitik, fina ord som inte gör någon skillnad, medan andra vill att hela EU ska följa efter.
Jytte Guteland, som kandiderar i EU-valet om några veckor för Socialdemokraterna, säger till SR Ekot att ett sådant beslut ”betyder att klimatpolitiken kommer att vara överordnad annan politik”, och att hon tänker kämpa för det.
Ekot har också pratat med Centerns Fredrick Federley och Vänsterpartiets Malin Björk, som även de stödjer idén.
Alice Bah Kuhnke, som kandiderar för Miljöpartiet, är mer skeptisk.
– För oss har det hela tiden varit handling som vi haft fokus på, och det kommer vi fortsätta ha fokus på, säger hon till Sveriges Radio.
Beslutet att klimatnödläge råder i Storbritannien fattades av parlamentet i onsdags, på förslag av oppositionspartiet Labour. Det rapporteras vara första gången i världen något sådant klubbas på nationell nivå. Vad det innebär är inte helt klart, men tanken är att det ska fungera som ett undantagstillstånd, så att resurser omfördelas för att minska klimatförändringarna.