Prenumerera

Logga in

Nyheter

Storbritannien kräver självständighetsprocess för Västpapua

Storbritanniens parlament sågar processen som föregick Indonesiens FN-sanktionerade annektering av Västpapua för 50 år sedan. Kritiken från en parlamentsdebatt visar ingen nåd och Indonesien hålls även ansvarigt för krigsbrott, systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och bevis för folkmord. Benny Wenda, västpapuansk ledare i exil i London, kallar britternas ståndpunkt för ”historisk” och manar omvärlden att […]

Storbritanniens parlament sågar processen som föregick Indonesiens FN-sanktionerade annektering av Västpapua för 50 år sedan. Kritiken från en parlamentsdebatt visar ingen nåd och Indonesien hålls även ansvarigt för krigsbrott, systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och bevis för folkmord. Benny Wenda, västpapuansk ledare i exil i London, kallar britternas ståndpunkt för ”historisk” och manar omvärlden att göra detsamma.

I det brittiska parlamentet i London hölls fredagen den 9 maj en debatt om den så kallade ”Act of Free Choice”-processen där ett tusental utvalda västpapuaner mot hot om våld vid självständighet röstade för ”integration” med Indonesien. Nu – 50 år sedan Indonesiens övertagande av västra Nya Guinea – sågar den brittiska regeringen processen vid fotknölarna:

– Processen var synnerligen bristfällig, säger regeringens representant Mark Field och kräver att ”samtliga politiska fångar omedelbart släpps”.

Benny Wenda, västpapuansk ledare i exil och flerfaldig kandidat till Nobels fredspris, välkomnar det brittiska parlamentets debatt och uttalade kritik mot Indonesien:

– Debatten är ett historiskt steg för mitt folk, säger Benny Wenda exklusivt till Syre Global. Världens parlament börjar äntligen att lyssna till västpapuanernas skrik efter nära 60 års lidande under Indonesiens militärockupation.

<strong>Inte ensamma i sin kritik</strong>

Storbritannien är inte ensamma om den dystra slutsatsen om Indonesiens annektering av Västpapua eller det politiska läget där i dag: FN-representanter ansvariga för processen har i efterhand erkänt brister och människorättsgrupper världen över är ense om att Indonesien bedriver en regelrätt ockupation av Västpapua med tydliga spår av folkmord.

– Sedan 1963 har en halv miljon västpapuaner dött som ett resultat av Indonesiens militära ockupation av vårt land, säger Benny Wenda. Äntligen lyssnar brittiska parlamentariker på oss.

De starka uttalandena från den brittiska regeringen öppnar vägen för ett paradigmskifte i narrativet om Västpapua, menar Benny Wenda och hoppas att fler länder slår följe med Storbritannien och kräver att en ny folkomröstning kommer till stånd.

– Självbestämmande är hjärtat i hela den här frågan, menar Stephen Gethins från Scottish National Party.

<strong>Flyktingkatastrof och kemiska vapen</strong>

Sedan december förra året har den västpapuanska gerillan trappat upp sina attacker mot indonesiska infrastrukturprojekt som korsar ekologiskt känsliga områden, något som lett till indonesiska truppförstärkningar som saknar motstycke.

Provinsen Nduga i de centrala högländerna är en för oberoende journalister otillgänglig krigsskådeplats där 30 000 människor drivits på flykt från sina hem, illa utrustade och utan förnödenheter, till närliggande djungler och berg. Uppgifter och vittnesmål om bruk av kemiska vapen mot civila har nått Syre Global men avfärdats som ”fake news” av indonesisk militär. Indonesiens ansvar för utvecklingen går emellertid inte att komma ifrån, menar Labourpolitikern Helen Goodman, och talar om indonesisk militärs ”olämpliga bruk av vit fosfor” i Nduga-provinsen.

– 50 år av indonesiskt herravälde vittnar om starka bevis för folkmord, fastslår Alex Sobel, parlamentsledamot för Labour och ordförande för All-Party Parliamentary Group on West Papua.

<strong>”Kan forma global våg”</strong>

Sedan Indonesiens annektering har tusentals västpapuaner dött av hunger till följd av det pågående väpnade motståndet, samtidigt utvinns naturresurser som guld och koppar i stor skala utan att intäkterna tillfaller den hungriga och eftersatta lokalbefolkningen.

Storbritannien har genom Det brittiska samväldet fortsatt stort inflytande över önationer i Stilla havet, den region som Nya Guinea angränsar till, och där det politiska stödet för Västpapuas rätt till självständighet ekar allra högst:

– Vad som händer i Storbritannien har stor påverkan på Stillahavsregionen och andra delar därför kan det här innebära nästa steg i en global våg av parlamentär solidaritet med Västpapua, säger Benny Wenda.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.