Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ny toppnotering för koldioxid i atmosfären

Forskare vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började. Halten är nu lika hög som när delar av Antarktis var skogsbevuxet för över tre miljoner år sedan. HAWAII Den så kallade Keeling-kurvan på Mauna Loa-vulkanen har tickat upp över 415 ppm (parts per million, alltså miljondelar) för första gången. Mätningarna till […]

Forskare vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började. Halten är nu lika hög som när delar av Antarktis var skogsbevuxet för över tre miljoner år sedan.

HAWAII Den så kallade Keeling-kurvan på Mauna Loa-vulkanen har tickat upp över 415 ppm (parts per million, alltså miljondelar) för första gången.

Mätningarna till Keeling-kurvan, döpt efter initiativtagaren Charles David Keeling, inleddes på 1950-talet, och ses numera som grunden för modern klimatforskning.

Senast vår atmosfär hade dylika koldioxidnivåer var drygt tre miljoner år sedan. Då låg många av de platser runtom på jorden som nu är tätbefolkade under vatten. Delar av Antarktis var täckt av skog, skriver nyhetsbyrån AFP.

Forskarna är eniga om att det är människans ohejdade eldande med fossila bränslen som ligger bakom.

– Detta visar att vi inte alls är på väg att skydda klimatet, säger professor Wolfgang Lucht vid PIK (Potsdam-institut für Klimafolgenforschung) i Tyskland till AFP.

– Siffran fortsätter att stiga högre år efter år. Den måste stabiliseras.Koldioxiden bidrar till att värma upp atmosfären till farliga nivåer. Och i år väntas ingen ljusning. Snarare tvärtom eftersom det ser ut att bli ett El Niño-år. Detta fenomen innebär varmare havsströmmar, som även eldar på lufttemperaturerna.

– Troligen ser vi effekten av milda El Niño-förhållanden plus det fortsatta användandet av fossila bränslen, säger Ralph Keeling, son till Charles David Keeling och ledande koldioxidforskare vid Scripps-Institutionen i San Diego, Kalifornien.

– Varje gång en (förbrännings)motor körs släpper vi ut koldioxid. Det måste ta vägen någonstans. Det försvinner inte på något mirakulöst sätt, säger Lucht.Många experter är pessimistiska.

”Jag är gammal nog att komma ihåg när 400 ppm var en stor grej. För två år sedan passerade vi 410 ppm för första gången. Nu är halten 415 ppm”, skriver 39-årige Gernot Wagner , österrikisk forskare som är verksam vid Harvard i USA, på Twitter.

”Och förresten, ökningen ökar i ökande takt!”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.