Prenumerera

Logga in

Nyheter

Stora utmaningar väntar ANC

ANC med Cyril Ramaphosa i spetsen gick segrande ur valet i Sydafrika och behåller makten med 58 procent av rösterna. Partiets stöd minskade dock. SYDAFRIKA ANC behåller sin majoritet, men valresultatet är det sämsta för partiet som har suttit vid makten sedan Sydafrika blev en demokrati 1994.Partiets största motståndare, Democratic Alliance, fick 21 procent av […]

ANC med Cyril Ramaphosa i spetsen gick segrande ur valet i Sydafrika och behåller makten med 58 procent av rösterna. Partiets stöd minskade dock.

SYDAFRIKA ANC behåller sin majoritet, men valresultatet är det sämsta för partiet som har suttit vid makten sedan Sydafrika blev en demokrati 1994.Partiets största motståndare, Democratic Alliance, fick 21 procent av rösterna medan Economic Freedom Fighters, EFF, som bildades av Julius Malema när han uteslöts ur ANC, fick 11 procent.

Sammanlagt 48 partier ställde upp i det sydafrikanska valet. Valdeltagandet minskade från 73,5 procent 2014 till 65 procent och det visar att många är besvikna över läget i landet, menar ekonomen Khaya Sithole.

– Cyril Ramaphosa måste hålla farten uppe. Han har 12–24 månader på sig att nå resultat när det gäller löften om att skapa nya jobb. Folk kommer att ställa honom till svars, sade han i en intervju i radiostationen 702 Talk Radio nyligen.

Sydafrika har de senaste åren plågats av dålig ekonomi och en hög arbetslöshet. Samtidigt förutspås tillväxten förbli mycket låg. De viktigaste frågorna för väljarna i det här valet var fler jobb, en bättre ekonomi och ett slut på den omfattande korruptionen. Bedömare framhåller att Cyril Ramaphosa måste arbeta hårt för att få väljarna att tro på landet igen.

Den tidigare fackbasen efterträdde den korruptionsanklagade Jacob Zuma och blev ledare för ANC i december 2017. Cyril Ramaphosa gjorde karriär i näringslivet innan han återvände till politiken och har lovat att ta itu med korruptionen och locka tillbaka investeringar till Sydafrika.

Behovet av investeringar är stort och det statliga elbolaget Eskom, som är Afrikas största energibolag, är nära total kollaps. Bolaget har skulder på motsvarande flera hundra miljarder kronor vilket riskerar att kasta omkull hela den sydafrikanska ekonomin.

Ekonomen Dawie Roodt säger till IPS att de viktigaste frågorna är hur Cyril Ramaphosa kommer att ta itu med ekonomin och korruptionen.

– En annan fråga som vi följer är vilka ministrar som han kommer utse till viktiga poster, till exempel vem som kommer att bli finansminister.

Utmaningarna är skrämmande och det kommer att vara centralt hur han hanterar Eskom och andra ekonomiska frågor som skapandet av nya jobb och hanteringen av den skenande statsskulden.

Han betonar att det är viktigt att kompetenta personer utses.

– Ministrar utses ofta på grund av sina lojaliteter och inte för det jobb de gör, säger han.

Cyril Ramaphosa röstade på valdagen i en skola i Soweto, den berömda förstaden till Johannesburg. Han sa inför ett stort pressuppbåd att valet påminde om 1994 och förebådar en ny period, men att partiet också misslyckats i vissa fall.

– Under de senaste 25 åren har vi uppnått en hel del. Vi har inte fyllt glaset ännu. Glaset är halvfullt, sade han.

Många sydafrikaner väntar otåligt på en förändring. Den omfattande korruptionen under den tidigare presidenten Jacob Zumas styre har lett till att många har tappat hoppet och är arga och besvikna. Många kämpar med fattigdom och att kunna försörja sin familj. Var tredje i landet saknar ett jobb. Alla blickar riktas nu mot Cyril Ramaphosa som står under ett enormt tryck för att rädda det sjunkande skeppet.

Presidenten har lovat att locka 100 miljarder dollar i investeringar till landet, vilket han menar skulle sparka igång ekonomin.

Ekonomen Dawie Roodt menar att presidenten har mycket att ta itu med när det gäller offentliga utgifter och att städa upp i korrupta statliga bolag som Eskom.

– Det finns alltför många med för höga löner inom Eskom och 20 000 eller 30 000 för många som arbetar där. Vi måste skära ner och banta Eskom, säger han.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.