Nordkoreaner måste betala mutor för att ha en chans att överleva, skriver FN i en ny rapport. Organisationen kräver att diktaturen slutar fängsla och utpressa sin befolkning.”Om du följer regimens instruktioner svälter du ihjäl”, säger en intervjuperson i rapporten. NORDKOREA En stor del av befolkningen i Nordkorea svälter. 2019 var nästan elva miljoner av landets […]
Nordkoreaner måste betala mutor för att ha en chans att överleva, skriver FN i en ny rapport. Organisationen kräver att diktaturen slutar fängsla och utpressa sin befolkning.
”Om du följer regimens instruktioner svälter du ihjäl”, säger en intervjuperson i rapporten.
NORDKOREA En stor del av befolkningen i Nordkorea svälter. 2019 var nästan elva miljoner av landets invånare (43 procent) undernärda och tio miljoner hade inte tillgång till rent vatten, enligt FN:s medarbetare i Nordkorea.
Befolkningen är beroende av att muta sig fram för att ha chans att överleva i den korrupta diktaturen, skriver FN i en ny rapport där de intervjuat över 200 människor som flytt från Nordkorea.
”Om du följer regimens instruktioner svälter du ihjäl”, säger en intervjuperson i rapporten.
Informellt mutsystem
Sedan en ekonomisk kollaps 1990 har folket inte kunnat överleva i statens ekonomiska system där de tilldelas arbete, kläder, mat och andra ransoner och hela nordkoreanska samhället bygger på ett informellt mutsystem, står det i rapporten.
”Rätten till mat, hälsa, skydd, arbete, rörelsefrihet och frihet är universell och obestridlig. Men i Nordkorea är man i första hand beroende av att kunna muta statstjänstemän”, skriver FN:s människorättschef Michelle Bachelet i rapporten.
Befolkningen måste också ta till mutor för att släppas ur fångenskap – eller undvika att gripas, vilket du riskerar om du försöker handla på en vanlig marknad eller reser inom landet utan tillstånd.
”Det kändes orättvist att någon kunde muta sig ut ur (fångenskap) när någon annan som inte hade möjlighet att betala en muta kanske led ännu mer”, säger en intervjuperson i rapporten.
Vass kritik
I rapportern poängteras att det är svårt att veta hur nordkoreanerna egentligen har det eftersom FN:s personal har det svårt att komma över tillförlitlig information i diktaturen.
Bachelet riktar skarp kritik mot diktaturens behandling av dess invånare och kräver att landet upprättar ett ordentligt rättssystem, gör drastiska reformer inom hela det ekonomiska systemet och tar tag i sina problem med mänskliga rättigheter.