Prenumerera

Logga in

Nyheter

FN: Här är länderna som kränkt arbetsrätten

FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade. ARBETE Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté […]

FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade.

ARBETE Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté för att grillas om sin syn på arbetsrätten, rapporterar Arbetet Global.

Bland annat anklagas Turkiet för att ha kränkt ILO:s kärnkonvention 87, som garanterar rätten till facklig organisering. Sedan kuppförsöket sommaren 2016 har landets regering förbjudit strejker och frihetsberövat fackliga ledare.

ILO har inga formella sanktionsmekanismer. Tanken är att den svarta listan ska fungera som en slags internationell skampåle, men om ett land trots uppsträckningen inte förbättrar sig väntar varken böter eller uteslutning.Ibland höjs röster för att ge FN-organet skarpare verktyg. Men statsminister Stefan Löfven (S), som är på plats i Genève, försvarar den rådande ordningen.

– Kopplingen mellan ILO som ett normativt organ och ländernas lagstiftning är i rätt balans. Det skulle bli svårare att få länder att ratificera konventioner om det fanns hårdare straff, säger han till Arbetet Global.

Fakta: Länderna på ILO:s svarta lista

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.