Proteströrelsen i Sudan avbryter den strejk som utlystes efter att militären dödat omkring 100 demonstranter. Nu väntar nya förhandlingar med juntan om övergång till civilt styre. Samtidigt kommer uppgifter om att militären ska ha använt våldtäkter för att sprida skräck bland demonstranter. SUDAN I vad som verkar vara ett försök att blidka demonstranter uppgav Sudans […]
Proteströrelsen i Sudan avbryter den strejk som utlystes efter att militären dödat omkring 100 demonstranter. Nu väntar nya förhandlingar med juntan om övergång till civilt styre. Samtidigt kommer uppgifter om att militären ska ha använt våldtäkter för att sprida skräck bland demonstranter.
SUDAN I vad som verkar vara ett försök att blidka demonstranter uppgav Sudans militärråd på tisdagen att flera soldater har frihetsberövats. Beskedet kommer veckan efter att militären dödat över 100 demonstranter när en sittprotest upplöstes i huvudstaden Khartum.
Det är oklart hur många som tagits i förvar, men militärrådet påstår att det rör sig om ett antal.
”Vi försäkrar att alla som är skyldiga kommer att hållas ansvariga i linje med lagar och regler”; står det i ett uttalande som bland andra tv-kanalen al-Jazira tagit del av.
Omkring 100 dödades
Det är den ökända paramilitära styrkan RFS som misstänks ha upplöst en sittprotest med våld förra veckan då 100 demonstranter dödades. Styrkan har nära kopplingar till den våldsamma janjawid-milisen som deltog i den blodiga konflikten i Darfur.
Förhandlingarna om landets framtida styre har, sedan våldet eskalerat, helt brutit samman. Militären har uppmanat företrädare för demonstranterna att återvända till förhandlingsbordet, en invit som nu har accepterats.
Proteströrelsen uppmanar i ett uttalande de strejkande att återgå till sina arbeten. Och en etiopisk medlare uppger att förhandlingarna om en övergång till civilt styre ska återupptas.
Misstänkta våldtäkter
Förutom det dödliga våldet misstänks RFS-styrkan nu även ha begått flera våldtäkter i samband med attacken mot demonstranter.
Över 70 personer kan ha utsatts, uppger en reformvänlig läkarorganisation till tidningen The Guardian. Flera människorättsexperter bedömer uppgifterna som trovärdiga.
En militärjunta styr Sudan sedan landets mångårige och folkmordsmisstänkte ledare Omar al-Bashir tvingades avgå i april efter månader av protester.Utvecklingen i landet har lett till reaktioner i omvärlden. Förra veckan besöktes Sudan av grannlandet Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han ska bland annat ha föreslagit att ett interimsråd med totalt 15 medlemmar bildas, där makten delas mellan militären och representanter från civilsamhället.
Även den amerikanske diplomaten Tibor Nagy väntas besöka landet i ett försök att få parterna att återuppta förhandlingarna.Sedan tidigare har samarbetsorganisationen Afrikanska unionen satt press på militärrådet att överlämna makten till en civil regering genom att utesluta Sudan ur AU.
TT