Högsta domstolen har beslutat att en kinesisk medborgare som begärts utlämnad till Kina inte längre ska vara häktad.Det tolkas som ett positivt besked för mannen, som motsatt sig utlämningen. – Spontant tänker jag att HD gått på vår linje, säger hans försvarare Henrik Olsson Lilja. RÄTTSLIGT – Om de släpper honom har de haft överläggning i […]
Högsta domstolen har beslutat att en kinesisk medborgare som begärts utlämnad till Kina inte längre ska vara häktad.
Det tolkas som ett positivt besked för mannen, som motsatt sig utlämningen.
– Spontant tänker jag att HD gått på vår linje, säger hans försvarare Henrik Olsson Lilja.
RÄTTSLIGT – Om de släpper honom har de haft överläggning i dag och kommit fram till att han inte ska utlämnas, fortsätter advokaten.
Kinesiska myndigheter anklagar mannen för gärningar som enligt svensk lag motsvaras av grov trolöshet mot huvudman alternativt grov förskingring. Mannen har tidigare arbetat som tjänsteman inom den statliga spannmålsindustrin, och anklagas för att ha förskingrat motsvarande hundratals miljoner kronor.
Mannen nekar
Mannen själv nekar till brott, och hävdar att han anklagas av politiska skäl. Han var tidigare medlem i kommunistpartiet i Kina, men har senare blivit en motståndare.
– Han har engagerat sig i ett demokratiskt parti utomlands, i USA, och då blivit persona non grata. Då är det en ganska vanlig metod i Kina att man anklagar dem för ekonomisk brottslighet, säger Henrik Olsson Lilja.
Det är dock inte skuldfrågan som HD prövar, utan den om utlämning. Riksåklagaren har angett att mannen kan utlämnas om kinesiska myndigheter garanterar att han inte kommer att utsättas för exempelvis tortyr eller dödsstraff, och att han får en rättvis rättegång.
Inte värt något
Sådana garantier ger inte mannens försvarare någonting för.
– Det är någonting som står på pappret, men är inte värt mer än det, säger Olsson Lilja.
Enligt HD kan ett yttrande till regeringen i utlämningsärendet lämnas inom några veckor.