Tyske kristdemokraten Walter Lübcke mördades efter att ha tagit ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkte gärningspersonen är en känd nazist. Nu uppmanar förbundskansler Angela Merkel till tuffare tag mot högerextremismen. TYSKLAND Högerextremism måste bekämpas ”i sin linda”. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Frankfurter Allgemeine när hon talade i anslutning till ett kyrkoforum i […]
Tyske kristdemokraten Walter Lübcke mördades efter att ha tagit ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkte gärningspersonen är en känd nazist. Nu uppmanar förbundskansler Angela Merkel till tuffare tag mot högerextremismen.
TYSKLAND Högerextremism måste bekämpas ”i sin linda”. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Frankfurter Allgemeine när hon talade i anslutning till ett kyrkoforum i Dortmund.
– Annars förlorar vi all form av trovärdighet.
Merkels uttalande kom med anledning av mordet på partikollegan Walter Lübcke den 2 juni. 65-årige Lübcke sköts till döds utanför sitt hem Kassel och den misstänkte gärningspersonen har kopplingar till den organiserade nazismen.
– Det var inte bara en avskyvärd handling, men också en anledning för oss att återigen på alla nivåer leta efter tecken på högerextremism, sade förbundskanslern.
”Ett terroristproblem”
Även övriga regeringsföreträdare har reagerat kraftigt. I en intervju med Frankfurter Allgemeine öppnar inrikesminister Horst Seehofer för att inskränka de medborgerliga rättigheterna för högerextremister i syfte att ge ”rättsstaten mer bett”.
– Vi utgör departementet för frågor som rör konstitutionen. Vi kommer att noga se över möjligheterna, säger Seehofer utan att gå in på detaljer kring vilka rättigheter det rör.
Utrikesminister Heiko Maas slår samtidigt fast att Tyskland ”har ett terroristproblem”.
– Det talas alldeles för ofta om individuella fall eller vansinnesdåd när det kommer till högerextrema attacker. Terrorism är terrorism. Det finns ingenting att relativisera, säger han till Deutsche Welle.
Mördat 83 människor
Enligt den senaste sammanställningen från underrättelsetjänsten BvF, som ansvarar för författningsskyddet, omfattar den högerextrema miljön i Tyskland drygt 24 000 personer, av vilka 12 700 bedöms vara villiga att använda våld.
Antalet främlingsfientliga brott i Tyskland sköt i höjden i fjol, enligt inrikesdepartementet. Drygt 7 700 sådana brott anmäldes, en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2017. Även antalet antisemitiska brott steg med omkring 20 procent, till närmare 1 800, och enligt inrikesminister Seehofer var förövarna i nio fall av tio just högerextremister.
Mordet på Walter Lübcke är det första som kopplas till vit makt-miljön sedan 2016, men sedan 1990 har tyska högerextremister mördat 83 människor, enligt inrikesdepartementets siffror.
Upprepade dödshot
Walter Lübcke hade tidigare hotats till livet vid flera tillfällen. Under flyktingkrisen 2015 förordade han offentligt en generös asylpolitik och försvarade flyktingars rättigheter – något som gjorde honom till en måltavla för ytterhögern. En främlingsfientlig nättidning beskrev honom som landsförrädare och publicerade hans adress.
Enligt tyska medieuppgifter var även den misstänkte gärningspersonen hemmahörande i Kassel, en stad som i mitten av 1990-talet blev ett starkt fäste för den organiserade nazismen. Det var också i Kassel som den nazistiska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) i april 2006 begick det näst sista av sina sammanlagt tio mord.
De historiska kopplingarna kan ha betydelse säger Hendrik Puls, forskare vid Hans Böckler-stiftelsen inriktad mot högerextremism, till Deutsche Welle.
– Det var det första jag tänkte på när jag hörde om Lübckes fall.
Puls var akademisk rådgivare till den kommitté som bildades för att utreda NSU:s mordvåg. Han identifierade flera aktiva nazister med stor våldspotential och tillgång till vapen i just Kassel.
Hyllar mordet
Mordet på Lübcke har under de senaste veckorna hyllats i hundratals inlägg på högerextrema tyska konton i sociala medier. Puls konstaterar att Tysklands nazister blivit allt mer högljudda sedan flyktingvågen 2015.
– Man kan helt klart säga att våldsbenägenheten ökat efter de högerpräglade debatterna om invandringen. Lübckes fall är ett tydligt exempel på det. Walter Lübcke utsattes för en enorm mängd hat 2015. Det ställer oss inför frågan: hur mycket krävs innan någon säger ”jag tar till vapen”? Under vissa omständigheter, inte mycket.
Fakta: Mordet på Walter Lübcke