Internet stängdes ner i nio samhällen i två delstater i Myanmar i förra veckan på myndigheternas order med hänvisning till pågående oroligheter. Nu varnar FN:s rapportör i Myanmar för människorättsbrott i området. MYANMAR Det var i torsdags som nätet släcktes i de norra delarna av delstaten Rakhine och de södra delarna av delstaten Chin i […]
Internet stängdes ner i nio samhällen i två delstater i Myanmar i förra veckan på myndigheternas order med hänvisning till pågående oroligheter. Nu varnar FN:s rapportör i Myanmar för människorättsbrott i området.
MYANMAR Det var i torsdags som nätet släcktes i de norra delarna av delstaten Rakhine och de södra delarna av delstaten Chin i Myanmar (tidigare Burma).
Ett av internetleverantörsföretagen i området är Telenor och de skriver i ett uttalande att operatörer i området i i förra veckan beordrades att släcka ner nätet med hänvisning landets telekomlag och att de inte fått besked om hur länge detta ska ske.
Telenor har bett om förtydliganden från myndigheter för varför nätet släckts ”och betonat att yttrandefrihet genom tillgång till telekomtjänster bör upprätthållas av humanitära skäl, särskilt under tider av konflikt”, rapporterar The Guardian.
FN-rapportör varnar
U Myo Swe vid landets transport- och kommunikationsministerium förklarar att åtgärden vidtagits av säkerhetsskäl och ”i allmänhetens intresse”.
– Vi känner alla till läget i Rakhine. Folk råkar illa ut och många har varit tvungna att lämna sina hem. Internet är en bidragande orsak till detta. Så det har temporärt stängts av. Det kommer att återupptas så snart stabiliteten återupprättats, säger han till nyhetssajten Irrawaddy, rapporterar CNN.
Nu varnar FN:s särskilda rapportör i Myanmar, Yanghee Lee, att allmänheten snarare skadas av åtgärden:
– Jag är orolig för alla civila där, avskurna och utan de nödvändiga medlen för att kommunicera med människor inom och utanför området, säger Lee.
– Jag hör att det Tatmadaw (Myanmars armé) nu genomför en ”rensningsoperation, något vi alla vet vid det här laget kan kan vara ett sätt att dölja att allvarliga människorättsbrott begås mot den civila befolkningen, säger hon, rapporterar Al Jazeera.
Operation mot Arakan-armén
Under våren har Amnesty International anklagat militären i Myanmar för krigsbrott och övergrepp mot civilbefolkningen i delstaten Rakhine. I rapporten No one can protect us: War crimes and abuses in Myanmar’s Rakhine State, från i maj i år pekar organisationen på att civila dödats av militären i flera attacker under våren.
Enligt rapporten så intensifierades militärens agerande efter koordinerade attacker mot polisposteringar i början av januari. Militären har fått instruktioner av regeringen att utföra en operation för att ”krossa” Arakan-armén, en buddhistisk rebellgrupp.
– Mindre än två år efter att världen upprördes över massövergreppen mot rohingyer så genomför Myanmars militär återigen fruktansvärda övergrepp mot etniska grupper i delstaten Rakhine, sade Nicholas Bequelin, regional chef för Amnesty International för östra och sydöstra Asien i samband med att rapporten släpptes.
– De nya operationerna i Rakhine visar en militär som inte vill ändra sig, som inte har reformerats och som inte hålls ansvarig, som terroriserar civila och som begår omfattande övergrepp som en medveten taktik.