Startsida - Nyheter

Nyheter

Bygg för ett hållbart liv

När jag flyttade in där jag nu bor fanns en matkällare till varje lägenhet. Ingen riktig jordkällare, men ett svalt källarutrymme att förvara rotfrukter och hemkokt sylt och sådant i. I köket finns än i dag en ventil på ytterväggen, ett spår av ett riktigt skafferi – alltså ett som kyls utifrån och som på […]

När jag flyttade in där jag nu bor fanns en matkällare till varje lägenhet. Ingen riktig jordkällare, men ett svalt källarutrymme att förvara rotfrukter och hemkokt sylt och sådant i. I köket finns än i dag en ventil på ytterväggen, ett spår av ett riktigt skafferi – alltså ett som kyls utifrån och som på vintern kan ersätta ett kylskåp.

Istället för att bli omoderna och rivas ut borde jordkällare och kallskafferier bli standard i nybyggda bostäder. Förvaring som inte drar någon el, inte går sönder och behöver bytas ut och inte låter. Förvaring som är anpassad till ett visst mått av självhushållning, även i stan.

Koloniträdgårdar var en gång i världen ett sätt för fattiga familjer att dryga ut matkassan med lite hemodlade grönsaker. I dag är det mer av en hobby, och här och där diskuteras att riva upp koloniområdena och bygga där. Till exempel bostäder. Och bostäder behövs, men vi behöver göra städerna mer hållbara, inte mindre.

Som komplement till koloniträdgårdarna borde nya bostäder byggas med stora, inglasade balkonger, anpassade för odling. Alternativt växthus på taket, som de boende kan dela upp eller använda gemensamt. Den som inte vill eller kan använda sitt utrymme kan hyra ut det till grannen, kanske i utbyte mot lite av tomaterna eller persiljan som kan odlas där.

Fördelarna är flera – skafferier och jordkällare kyler sig själva, växthus och odlingsbalkonger kan dra nytta av restvärme från bostäderna, som därmed också får bättre isolering. Avfall från huset kan bli ny jord, till exempel i en bokashi. Och även om ingen blir helt självförsörjande minskar behovet av grönsaker som odlas betydligt mindre klimatsmart och transporteras långt.

Modernitet har länge handlat om att köpa tekniska lösningar för att slippa göra själv. Nu är det dags att lämna det synsättet. Den sortens tekniska lösningar som behövs när man faktiskt gör saker själv är inte längre bort än att många av oss minns när de försvann. Vi kan plocka upp dem, utveckla dem och göra dem till det nya gröna. Av flera anledningar: vi behöver förbränna mindre för att bromsa upp klimatförändringarna. Vi behöver även ställa om för att bli mindre sårbara i en framtid där vi kan behöva stå för mer av infrastrukturen själva.

Det är bra med laddstolpar, klimatsmarta byggnadsmaterial och cykelvänliga städer. Men vi behöver också bygga bostäder för ett hållbart liv.

Johan Rockström föreslår att vi ska lämna tillbaka hälften av landytan till djur och natur samt införa basinkomst.

Hongkongbor som misstänks för brott kan snart riskera att utlämnas till Fastlandskina.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.