De allra flesta barn som tvingas ingå äktenskap är flickor, men även pojkar gifts bort i en global utsträckning som torde få världssamfundet att bättre belysa problemet, menar Unicef. Fattigdom förblir en gemensam nämnare för bortgifte av barn världen över. VÄRLDEN Omkring 115 miljoner pojkar och unga män ingår äktenskap före sin 18-årsdag, visar siffror […]
De allra flesta barn som tvingas ingå äktenskap är flickor, men även pojkar gifts bort i en global utsträckning som torde få världssamfundet att bättre belysa problemet, menar Unicef. Fattigdom förblir en gemensam nämnare för bortgifte av barn världen över.
VÄRLDEN Omkring 115 miljoner pojkar och unga män ingår äktenskap före sin 18-årsdag, visar siffror från FN-organet Unicef som menar att den gängse bilden av flickor som de enda offren för globala tvångsäktenskap av minderåriga behöver justeras.
– När vi tänker oss barnäktenskap tänker vi ofta på flickor, och det med rätta eftersom flickor är de som drabbas hårdast. Men även pojkar gifter sig under barndomsåren, säger Claudia Cappa, seniorstatistiker vid Unicef, i samband med att FN-organets färska rapport på ämnet presenterades i början av sommaren.
Sommarmånaderna är – däribland i Sverige – den tid på året då många barn, majoriteten flickor, reser utomlands för att ingå äktenskap, något som fått politiker från båda sidor av den parlamentariska skalan att diskutera huruvida ett utreseförbud kan instiftas för att få bukt med problemet.
Pojkar gifts bort överallt
I fallet med bortgifta pojkar, menar Claudia Cappa, är att de flesta fallen äger rum i länder som i övrigt inte uppvisar de högsta generella siffrorna när det gäller barnäktenskap. Centralafrikanska republiken har i Unicefs kartläggning den högsta frekvensen när det gäller minderåriga pojkar som lovats bort i äktenskapliga sammanhang – nästan ett av tre (eller 28 procent) av de bortlovade barnen totalt.
Efter Centralafrikanska republiken har den Unicef-initierade granskningen funnit att även Nicaragua (19 procent), Madagaskar (13 procent), Nauru och Honduras (båda 12 procent) har ett stort antal av minderåriga pojkar bland sina bortgifta barn. Ländernas utspridda lägen på kartan vittnar inte enbart om problemets globala omfattning, utan även om att bortgifte av minderåriga sker i olika sorters kulturer med vitt skilda seder och religiös dominans.
Fattigdom – en gemensam global nämnare
Fattigdom och socioekonomiskt svaga hushåll löper emellertid som en förenande röd tråd för barn som löper störst risk för bortgifte, menar Unicef. Större insatser, och särskilt i rurala områden, måste sättas in för att bättre kunna identifiera och motverka bortgifte av såväl pojkar som flickor:
– Det handlar om rättigheter som förvägras, menar Claudia Cappa. [Bortgifte] orsakar stress för pojkar att axla ett vuxenansvar och roller som exempelvis att försörja en familj – samtidigt som de själva är barn.