Artisten och politikern Bobi Wine, som sedan 2017 sitter i Ugandas parlament, har meddelat att han ställer upp i presidentvalet om två år. Bobi Wine har länge mobiliserat för en annan politik samt för att få bort Yoweri Museveni, president i över tre årtionden, från makten. UGANDA – Jag kommer att personligen på nytt bekräfta […]
Artisten och politikern Bobi Wine, som sedan 2017 sitter i Ugandas parlament, har meddelat att han ställer upp i presidentvalet om två år. Bobi Wine har länge mobiliserat för en annan politik samt för att få bort Yoweri Museveni, president i över tre årtionden, från makten.
UGANDA – Jag kommer att personligen på nytt bekräfta att jag är villig och redo att leda er i arbetet i att ledsaga vårt land till en ny era av frihet och rättvisa, skriver han i ett uttalande på Facebook.
Bobi Wine offentliggjorde att han ställer upp i presidentvalet, som är planerat till 2021, i sitt hem i Kampala med uppbackning av nätverket People Power:
– Vi är inte ett politiskt parti, vi är en revolutionär rörelse vars agenda är att sätta stopp för förtrycket i vårt land och etablera ett samhälle som fungerar för alla. Ett land där medborgaren kommer att vara stolt över att kalla sig ugandier, en nation där du kan få ett jobb på grund av dina meriter inte på grund av vem du känner eller var du kommer ifrån. Ett land som fungerar för alla medborgare och inte bara de i toppen.
Nära dödas
Den folkkära reggaeartisten Bobi Wine, eller Robert Kyagulanyi Ssentamu som han heter, är en oberoende parlamentsledamot sedan 2017. Han har gripits upprepade gånger, bland annat i april i år, anklagad för att ha hållit en ”olaglig sammankomst” 2018 i protest mot en sociala medier-skatt.
Wine greps även förra augusti efter att ha deltagit i en oppositionskandidats valkampanj i staden Arua. Vid en protest där demonstranter anklagades för att ha kastat sten mot presidentens bilkonvoj greps Wine. I samband med detta avlossade säkerhetsstyrkor skott mot den bild Wine färdades i och hans chaufför dödades. Wine menar att detta i själva verket var ett mordförsök på honom av ugandiska säkerhetsstyrkor. Wine greps och misshandlades, samt åtalades för förräderi tillsammans med 33 andra personer.
Amnesty International har uppmanat Uganda att lägga ner åtalet. I en intervju med NPR förra året förklarade han att han tror att han kommer att utsättas för fler attentat och att han kommer att lägga den tid han har kvar i livet på att få till stånd en förändring i landet:
– Vi bor i ett land där liv inte betyder någonting.
– Jag har sagt detta förr och jag säger det igen: Vi måste vinna tillbaka vår frihet och vår värdighet.
Styrt sedan 1986
Yoweri Museveni menade i början av sin tid som president att ett stort problem för Afrika är ledare som vägrar att avgå. Sedan dess har han själv blivit en av Afrikas längst sittande ledare. I en intervju med BBC:s Hardtalk för några år sedan förklarade Museveni att han syftade på ledare som inte väljs i val – i motsats till honom själv.
Museveni har valts men hur fria valen har varit har ifrågasatts, inte minst då samma person och samma parti har styrt landet sedan 1986. Museveni har också ändrat lagar för att möjliggöra hans omval, senast 2017 ändrades en lag som då begränsade en presidentkandidats ålder till 75 år, vilket innebär att den 74-åriga Museveni kan fortsätta ställa upp i val.
Enligt Freedom House gynnas regeringspartiet National Resistance Movement (NRM) på flera sätt bland annat genom krav på registrering av partier och vilka kandidater som kan ställa upp i val, liksom genom mediebevakningen och dessutom riskerar oppositionskandidater- och partier att utsättas för hot och trakasserier från polis och paramilitära grupper.
På senare år har Uganda också uppmärksammats för den allt mer hårdare lagstiftningen mot homosexualitet. Flera olika lagförslag har behandlats, varav vissa velat se dödsstraff för homosexuella handlingar.