Prenumerera

Logga in

Nyheter

Egyptisk polis försöker tysta politiska aktivister

Egyptiska aktivister som dömts till fängelsestraff i massrättegångar och som nu avtjänat straffen tvingas av polis att spendera nätterna i celler under den tid de är villkorligt frigivna, bland dem den kända aktivisten Alaa Abdel-Fattah. Amnesty International anser att det är en repressiv metod vars syfte är att tysta aktivisterna. EGYPTEN Omkring 400 personer som avtjänat […]

Egyptiska aktivister som dömts till fängelsestraff i massrättegångar och som nu avtjänat straffen tvingas av polis att spendera nätterna i celler under den tid de är villkorligt frigivna, bland dem den kända aktivisten Alaa Abdel-Fattah. Amnesty International anser att det är en repressiv metod vars syfte är att tysta aktivisterna.

EGYPTEN Omkring 400 personer som avtjänat sina straff tvingas spendera upp till tolv timmar per dygn på polisstationer i överfyllda celler. Aktivisterna får ingen förklaring till varför de tvingas infinna sig varje kväll på polisstationen för att låsas in utan tillgång till sina mobiltelefoner eller andra tillhörigheter.

Amnesty International fördömer polisens metoder som repressiva och godtyckliga vars syfte är att förhindra aktivisterna från att arbeta politiskt efter frisläppandet:

– De här bestraffande åtgärderna utgör inte bara brott mot deras rörelse- och yttrandefrihet och rätt till fredliga sammankomster eller organisering, utan kan leda till ytterligare brott som tortyr eller annan misshandel, tvångsarbete och utnyttjande, säger Magdalena Mughrabi, vice chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika på organisationens hemsida.

Hotades med tortyr

Amnesty International menar att flera hundra personer som avtjänat sina straff utsätts för polisens åtgärder och att många av dessa är fredliga aktivister som dömts i ”kraftigt orättvisa massrättegångar”. En del av dessa utgör samvetsfångar ”som aldrig borde ha varit fängslade”.

En person som Amnesty International intervjuat uppger att polisen under de nätter han spenderat på polisstationen försökt att förmå honom att bli polisinformant och då han nekat misshandlats, liksom hotats med tortyr.

Alaa Abed El-Fattah, Ahmad Maher och Mohamed Adel är tre kända aktivister som tvingas infinna sig på polisstationer under nätterna. Mohamed Adel, som var med och grundade 6 april-rörelsen avtjänar nu fängelsestraff för att ha fortsatt sin aktivism under den tid han var villkorligt frigiven.

– Hårda åtgärder under villkorlig frigivning är bara ytterligare ett sätt genom vilket egyptiska myndigheter försöker förstärka sitt järngrepp om makten för att elda på ett klimat av rädsla och hot, säger Mughrabi vidare och uppmanar egyptiska myndigheter att omedelbart upphöra med metoderna, liksom att utreda de anklagelser om misshandel och tortyr som riktats mot polisen.

Psykologisk press

Alaa Abdel-Fattah som dömdes till ett femårigt fängelsestraff för att ha protesterat mot en restriktiv demonstrationslag 2013 släpptes i mars i år. Nu måste han infinna sig på en polisstation klockan 18 varje kväll och släpps ut igen klockan 6 på morgonen, en process han måste underkasta sig i fem år.

– Det går inte ett ögonblick under dagen då jag inte upptas av detta eller tänker på det, säger han i en intervju med AFP och förklarar att det sätter en otrolig psykologisk press på honom.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.