Startsida - Nyheter

Nyheter

Världen: 164 miljöaktivister mördade 2018

Tre miljöaktivister i veckan mördades i genomsnitt förra året runt om i världen. En stor del av morden skedde på Filippinerna där hela 30 personer mördades. Flest mord per capita skedde i Guatemala där morden på miljöaktivister har femdubblats. VÄRLDEN I oktober förra året deltog sockerarbetare i en landprotest i Sagay på ön Negros i […]

Tre miljöaktivister i veckan mördades i genomsnitt förra året runt om i världen. En stor del av morden skedde på Filippinerna där hela 30 personer mördades. Flest mord per capita skedde i Guatemala där morden på miljöaktivister har femdubblats.

VÄRLDEN I oktober förra året deltog sockerarbetare i en landprotest i Sagay på ön Negros i Filippinerna, i vilken de ockuperade delar av en sockerplantage. Under protestens första dygn, medan arbetarna vilade i tält, attackerades de av omkring tio beväpnade män. Nio personer, varav tre kvinnor och två tonåringar sköts ihjäl.

Ytterligare 21 personer som försvarat mark eller miljö mördades i Filippinerna förra året enligt den ickestatliga organisationen Global Witness årliga rapport som publicerades nyligen.

Global Witness har räknat åtminstone 164 mord på personer som försvarat mark eller miljö under 2018 och betonar att finns ett stort mörkertal och att den verkliga siffran sannolikt är betydligt högre.

Kriminalisering

Gruvnäringen är den värsta sektorn, 43 av morden hade kopplingar till den. Dessutom har det dödliga våldet kopplat till konflikter kring vatten ökat.

Morden misstänks ha utförts av privata säkerhetsföretag, säkerhetsstyrkor och torpeder, och ibland sker detta genom samarbete mellan dessa aktörer, skriver Global Witness på sin hemsida.

Global Witness pekar också på att det inte bara går att fokusera på det dödliga våldet. Mark- och miljöförsvarare utsätts för en rad repressiva metoder. Det handlar bland annat om kriminalisering av miljöaktivister och Global Witness nämner till exempel Storbritanniens agerande mot fracking-protester.

Eller som i Iran där miljöförsvarare riskerar att stämplas som spioner som i fallet med akademikern Kavuous Seyed-Emami som dog i fängelse efter att tillsammans med åtta andra miljöaktivister ha anklagats för spioneri.

Repressalier

Alice Harrison, talesperson för Global Witness, säger till the Intercept att trots att Brasilien inte längre toppar listan över mord på miljö- och markaktivister så skedde ett stort antal våldsamma attacker förra året. Hon tror att detta kommer att förvärras inte minst då president Jair Bolsonaro underlättat för än snabbare avverkning av Amazonas.

Hon kopplar samman våld mot aktivisterna med den kriminalisering av dem som sker i såväl länder som USA och i Europa liksom i det globala syd.

Flera miljöaktivister som mördats har tidigare varit ställda inför rätta för sin miljö- eller markaktivism. Så var fallet med miljöaktivisten Berta Cáceres från Honduras som mördades 2016. Den prisbelönta aktivisten byggde en gräsrotsrörelse mot ett dammbygge, och aktivisterna utsattes för våld och trakasserier under lång tid av såväl säkerhetsvakter som militär.  

– När du börjar titta på (miljö)försvararna genom kriminalisering så börjar du kunna se mönster mellan det globala syd och det globala norr, säger Alice Harrison till the Intercept.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.