Startsida - Nyheter

Nyheter

Ljuspunkter i kampen för aborträtten

Trots att aborträtten hotas på många ställen i världen finns också ljuspunkter. I Sydkorea ska abort legaliseras under nästa år. Liberaliseringar är också på gång i både Australien och Nya Zeeland,  där abort har varit tillåtet under en rad omständigheter men fortfarande funnits i brottsbalken.  Och i våras benådades hundra kvinnor i Rwanda som fängslats […]

Trots att aborträtten hotas på många ställen i världen finns också ljuspunkter. I Sydkorea ska abort legaliseras under nästa år. Liberaliseringar är också på gång i både Australien och Nya Zeeland,  där abort har varit tillåtet under en rad omständigheter men fortfarande funnits i brottsbalken.  Och i våras benådades hundra kvinnor i Rwanda som fängslats anklagade för abort.

Dragkamp om aborträtten del 2

På Nordirland har abort varit förbjudet förutom i fall då kvinnans liv eller hälsa varit i fara. Men nu ser det ut att ändras. Efter ett beslut i det brittiska parlamentet ska abortförbudet hävas och aborträtten som råder i England, Skottland och Wales gälla även för Nordirland från slutet av oktober.

– Det här är en betydelsefull seger för kvinnors rättigheter idag. Nordirlands 158 år långa abortförbud har äntligen fått ett slut, sade Grainne Teggart, från Amnesty International i samband med parlamentets omröstning i juli.

Under många år på 2000-talet har trenden vad gäller aborträtten globalt sett gått i liberal riktning. Av de 29 länder som sedan år 2000 ändrat sina abortlagstiftningar har 28 länder förbättrat aborträtten. I vissa fall har ändringarna inneburit små, men ändå viktiga steg, som att tillåta abort i vissa begränsade fall, i andra har det skett stora förändringar som på Irland som från och med i år tillåter fri abort till den tolfte veckan.

I våras genomförde Nordmakedonien lagändringar som tog bort flera krav på den som ville få abort, och som utökade rätten till att gälla till den tolfte graviditetsveckan och under flera olika villkor tillåts abort till vecka 22, socio-ekonomiska skäl inkluderat. Att parlamentet röstade igenom en ny lag i mars i år har välkomnats av aborträttsförespråkare i landet:

– Vår lagstiftning sätter nu kvinnors välmående och säkerhet främst och gör det möjligt för hälso- och sjukvården att ta hand om sina patienter när de är som mest sårbara, sade Bojan Jovanovski, chef för Health Education and Research Association (Hera) som är medlemsorganisation i International Planned Parenthood Federation, i våras.

Begränsad tillgång

Nu är det bara Malta, San Marino och Andorra som förbjuder abort helt i Europa. Samtidigt kan tillgängligheten till abort ändå vara kraftigt begränsad, som i Italien där en majoritet av läkarna är samvetsvägrare och alltså inte utför abort. Dessutom pågår mobiliseringar mot aborträtten på många platser i Europa. I Polen, där abort bara är tillåten då kvinnans liv är i fara, vid fosterskador, vid våldtäkt eller incest, görs försök att införa än striktare lagstiftning.

2015 kunde koalitionen Stop Abortion och den mycket konservativa organisationen Ordo Iuris genom ett medborgarinitiativ lägga fram förslag som skulle ha förbjudit abort i alla fall utom då kvinnans liv är i fara. Året därpå behandlades lagförslaget i parlamentet men möttes av stora protester. Förslaget röstades ner med stor marginal, men förra året presenterades ett nytt förslag av samma grupper.

Förbud innebär inte att antalet aborter minskar. Frekvensen av aborter är i stort sett densamma i länder som antingen helt och hållet förbjuder abort, eller bara tillåter det då kvinnans liv är i fara och i de länder som har de mest liberala abortlagarna. Det skriver Guttmacher Institute i en översikt över aborträtten från 2018. En studie i Lancet som undersökte antalet genomförda aborter under 2010–2014 visade att genomsnittet låg på ungefär 35 aborter per tusen (kvinnor i fertil ålder) och att de inte kunde se något samband mellan den siffran och på vilka grunder aborter var tillåtna.

Studien visade också att abortfrekvensen sjunkit kraftigt i utvecklade länder, 19 procent färre aborter jämfört med perioden 1990–1994, men att siffrorna låg kvar på ungefär samma nivå som på 1990-talet i utvecklingsländerna.

Osäkra aborter står för omkring åtta procent av mödradödligheten i världen, nästan uteslutande i utvecklingsländer. Enligt WHO dör 47 000 kvinnor och flickor årligen till följd av osäkra aborter.

Sydkorea legaliserar abort

Ett positivt besked i år var när Sydkoreas 66 år gamla abortförbud i våras förklarades grundlagsvidrigt efter ett domstolsbeslut. En ny lag som legaliserar abort ska vara på plats senast i slutet av nästa år.

I övrigt skiftar aborträtten kraftigt bland länder i Asien. I tre länder råder totalförbud: Irak, Laos och Filippinerna men 17 (av 50) tillåter abort, bland dem Kina. I Indien, Japan och Taiwan är abort tillåtet med hänvisning till hälsa och till socio-ekonomiska faktorer.

I flera afrikanska länder, som i Angola och Egypten, råder totalförbud. I vissa länder, som i Nigeria, har abortlagstiftningen influerats av en brittisk lag från kolonialtiden, Offences Against the Person Act 1861. I Nigeria har den lagen delvis behållits även efter självständigheten 1960. Abort är bara tillåtet för att rädda kvinnans liv och abort som faller utanför det kan leda till flera års fängelsestraff både för den som genomgår abort och för den som tillhandahåller den. Omkring 2 000 kvinnor beräknas dö årligen i Nigeria till följd av osäkra aborter.

I Kap Verde, Sydafrika och Tunisien är abort tillåtet, och i resterande länder råder olika grader av begränsningar, från att vara tillåtet endast för att rädda kvinnans liv till att vara tillåtet även när kvinnans fysiska eller mentala hälsa är i fara. Rwanda var länge ett av de länder i Afrika som hade striktast abortförbud men ändrade lagen 2012 för att tillåta abort vid våldtäkt och incest bland annat. I våras beslutade president Paul Kagame att benåda 367 kvinnor som fängslats anklagade för att ha begått abort, ofta efter att ha drabbats av missfall.

– Detta är en dröm som besannas, skrev feministen Chantal Umuhoza från organisationen Spectra på Twitter då, och fortsatte med att önska sig ett Rwanda där abort inte längre är kriminaliseras utan ses som en självklar del inom hälso- och sjukvården.

Sju dör dagligen

I Kenya är abort förbjudet förutom i fall då kvinnans liv eller hälsa är i fara eller då graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Detta gör att många kvinnor tvingas söka illegala aborter genom att köpa dyra abortpiller på svarta marknaden, eller hemgjorda recept som ofta leder till svåra konsekvenser.I juni i år slog en domstol i landet fast att abort generellt är förbjudet, men betonade samtidigt att abort är tillåtet i vissa fall, då en kvinnas hälsa är i fara. Rättsfallet hade drivits av the Center for Reproductive Rights tillsammans med mamman till en 15-årig flicka som dog i sviterna av en illegal abort efter att hon inte fått tillgång till en laglig abort trots att graviditeten var ett resultat av våldtäkt. Enligt centret dör sju kvinnor och flickor dagligen i sviterna av illegala aborter i Kenya.

– Ingen kvinna eller flicka ska behöva dö med anledning av att de inte haft tillgång till reproduktiv hälso- och sjukvård, abort inkluderat, sade centrets regionala chef Evelyne Opondo, i samband med domen i juni, på centrets hemsida.

Liberaliseringar är på gång i Australien och Nya Zeeland. Abort har visserligen varit tillgängligt i båda länderna länge men funnits kvar i brottsbalken. I Nya Zealand har den 42 år gamla lagen, som tillåter abort om kvinnas mentala eller fysiska hälsa är i fara bland annat, inneburit en problematisk process där den som söker en abort måste sjukdomsförklara sig själv.

”Rätta ett fel”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Adern lovade i sin valkampanj 2017 att hon skulle driva frågan om avkriminalisering av abort i landet och i början av augusti lade hennes regering fram ett förslag som innebär att abort inte längre regleras i brottsbalken utan helt och hållet blir en hälsofråga.

– Abort är den enda medicinska behandlingen som fortfarande är ett brott i Nya Zeeland. Det är dags att det ändras, sade landets justitieminister Andrew Little i samband med att lagen presenterades.

I grannlandet Australien har delstaten New South Wales också tagit steg för att avkriminalisera abort. Nyligen röstade delstatsparlamentets underhus i New South Wales i Australien för att behandla abort som en hälso- och sjukvårdsfråga. Lagförslaget, som innebär fri abort till vecka 22, ska behandlas i överhuset om några veckor. Fram tills nu har kvinnor kunnat få abort med hänvisning till hälsoskäl, liksom till socio-ekonomiska faktorer. Men risk för åtal har funnits. Enligt the Guardian har fyra personer dömts under de senaste 25 åren. 2017 åtalades en fembarnsmamma för att ha tagit ett abortpiller.

Rätten till abort i Australien skiftar från en delstat till en annan och kvinnor som bor långt ifrån större städer kan få resa långt, ibland till andra delstater. Dessutom skiftar gränsen för när en abort kan genomföras från en delstat till en annan. De australiensiska delstaternas lagstiftningar stammar också från den brittiska lagen Offences against the Person Act 1861 som blev grund för abortförbud runt om i Australien i början 1900-talet. Dessa lagar har på senare år ändrats i delstat efter delstat, senast i Western Territory för två år sedan och i Queensland i slutet av förra året.

– I dag har vi, folkets representanter här i New South Wales parlament, möjlighet att rätta ett fel som blev lag för 119 år sedan, sade delstatens hälsominister Brad Hazzard när lagen debatterades.

Polska kvinnor i protest i Bryssel 2016 mot ett lagstiftningsförslag om ett totalt abortförbud i Polen. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo/TT

Fakta Offences Against the Person Act 1861:

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.