Startsida - Nyheter

Nyheter

Ett djur bland människor

”Vad skulle hända om lika rättigheter får fäste?” Frågan ställs i domstolen där advokat Ruth Bader Ginsburg, numera legendarisk domare i USA:s högsta domstol, kämpar för att visa att amerikansk lag är könsdiskriminerande. Den manlige advokaten som ställer den retoriska frågan sitter själv på svaret, nämligen att lika rättigheter kommer att leda till att samhället […]

”Vad skulle hända om lika rättigheter får fäste?” Frågan ställs i domstolen där advokat Ruth Bader Ginsburg, numera legendarisk domare i USA:s högsta domstol, kämpar för att visa att amerikansk lag är könsdiskriminerande. Den manlige advokaten som ställer den retoriska frågan sitter själv på svaret, nämligen att lika rättigheter kommer att leda till att samhället rämnar och själva fundamentet, familjen, förstörs.

Scenen ovan utspelar sig i filmen ”En kvinna bland män” som skildrar den unga Ginsburgs kamp mot könsdiskriminering på 70-talet. Ginsburg drev ett rättsfall där en ensamstående man vägrades skatteavdrag för vård av sin gamla mamma. Det antogs att bara kvinnor hade vårdansvar. Genom att visa upp män som offer för orättvisa ville Ginsburg peka på att könsdiskriminering var ett brott mot medborgerliga rättigheter.

Motståndet som Ginsburg mötte liknar den argumentation som förs i den amerikanska domstolen i dag där advokaten och Harvardprofessorn Steven Wise försöker visa att djur kan ha juridiska rättigheter. Liksom Ginsburg försökte förändra lagen fall för fall försöker Wise få domstolen att erkänna rättigheter för några djur. Två av hans klienter var schimpanserna Hercules och Leo som hölls fångna på ett djurförsökslaboratorium.

Scenen som utspelar sig i rättssalen där schimpansernas fall tas upp är ett eko av scenen i ”En kvinna bland män”. Advokaten som försvarar djurförsökslaboratoriet påpekar för domstolen hur annorlunda det som Wise försöker göra är. Han oroar sig för att det ska leda till ett förringande av människor. ”Vilka blir följderna?” frågar han retoriskt. Han svarar själv på sin egen fråga med orden att juridiska rättigheter för djur kan få dramatiska effekter som kan påverka samhället negativt. 

Domstolen gav inte rätt åt Hercules och Leo att befrias ur fångenskapen men domaren skrev att ansträngningarna att ge juridiska rättigheter till schimpanser kommer kanske en dag att nå framgång. Vidare skrev domaren att den tid vi lever i kan göra oss blinda inför vissa sanningar och senare generationer kan komma att se att vår tids lagar var förtryckande.

Primater i fångenskap har setts peka på dörrar och fönster i tydliga försök att kommunicera sin önskan att släppas ut. Det är inte så konstigt. Vi har förmåga att se och känna igen flera mänskliga känslor och beteenden hos djur, ändå har vi på godtyckliga grunder bestämt att de är olika oss och därför kan behandlas som saker och ägodelar.

I ”En kvinna bland män” säger Ginsburgs dotter Jane till sin mamma att ”även om du förlorat i hundra år så kan du börja vinna nu.” Inga tidigare rättsfall finns där djur har ansetts ha rättigheter men ingen har heller begärt det förut. Att advokaten Wise ens står i rättssalen som företrädare för två schimpanser är beviset på att samhället redan har börjat förändras.

Till och med 5 november finns dokumentären ”Öppna burarna!”om Steven Wise på SVT Play.

Danska staten köper upp landets sista cirkuselefanter och låter dem gå i pension.

Hungern efter kött som, förutom djurplågeri, även leder till de förödande bränderna i Amazonas.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.