Prenumerera

Logga in

Nyheter

Flyktingläger utryms – beskrivs som ”helvete”

Barnfamiljer och minderåriga tillåts lämna det överfulla flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos, efter ett beslut av regeringen. Samtidigt fortsätter runt hundra människor om dagen att ta sig över Egeiska havet. GREKLAND Barnfamiljer trängs med tillhörigheter hastigt nedpackade i sopsäckar vid hamnen på Lesbos. Runt 1 000 till antalet stiger de ombord färjan till […]

Barnfamiljer och minderåriga tillåts lämna det överfulla flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos, efter ett beslut av regeringen.

Samtidigt fortsätter runt hundra människor om dagen att ta sig över Egeiska havet.

GREKLAND Barnfamiljer trängs med tillhörigheter hastigt nedpackade i sopsäckar vid hamnen på Lesbos. Runt 1 000 till antalet stiger de ombord färjan till Tessaloniki i norra Grekland, där de ska beredas plats på ett nytt mottagningscenter.

Bakom sig lämnar de Moria, Europas största flyktingläger som hyser nära 11 000 människor – fyra gånger fler än vad det är byggt för.

Beslutet att utrymma minderåriga och barnfamiljer ur lägret fattades av den grekiske premiärministern, Kyriakos Mitsotakis, som i lördags kallade till ett akutinsatt möte med flera ministrar, rapporterar Reuters. I måndags började förflyttningarna.– Jag hoppas få lämna detta helvete så fort som möjligt, säger 21-årige Mohamed Akberi, som kom till Lesbos nyligen, till AFP.

Överbefolkat

Moria, som tidigare var en militärbas, upprättades som en sluss för registrering av nyanlända i Grekland. I stället har det blivit en flaskhals, där asylsökande tvingas vänta på asylbesked i månader utan möjlighet att ta sig till fastlandet. De allra flesta kommer från Syrien, Afghanistan och Kongo-Kinshasa, enligt UNHCR.

’Levnadsförhållandena i lägret har länge kritiserats för att vara oerhört dåliga. Flera organisationer vittnar om hur de boende saknar ordentligt skydd för väder och vind, tillförlitlig tillgång till elektricitet och hur kvinnor upplever otrygghet. I fjol konstaterade Reliefweb att 72 personer delar på en toalett, och 84 personer på en dusch. Då bodde 8 000 människor i lägret.

I september i fjol konstaterade Läkare utan gränser att var fjärde barn i lägret lider av självmordstankar eller självskadebeteende.

”Vi måste få till stånd en mer långsiktig lösning än akuta evakueringar och det måste bli ett stopp på de fruktansvärda förhållanden i Moria”, skrev organisationen då i ett pressmeddelande.

Fler kommer

Antalet människor som tog sig över Egeiska havet till Grekland minskade 2016, sedan EU slutit ett avtal med Turkiet. Året dessförinnan hade nära en miljon människor tagit sig till norra Europa genom Grekland. Med striktare gränskontroller sjönk siffran drastiskt, till strax under 200 000.

De senaste månaderna har ankomsterna ökat igen – något som har oroat den grekiska regeringen. Under augusti månad anlände runt 3 000 människor till Greklands kuster, och förra veckan kom 13 båtar, med 520 människor, i hamn under samma dag.– Om situationen fortsätter kommer vi att se en upprepning av 2015. Vi ska ta till åtgärder för att skydda våra gränser, sade civilförsvarsministern Michalis Chrysochoidis i lördags, enligt brittiska The Guardian.

• Fast på Lesbos: ”Alla lider på ön”• Lägret Moria på Lesbos ”tillbaka i en kris”• Fruktansvärda förhållanden på Samos


Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.