Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ilska efter Sahar Khodayaris död

Den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayari som tände eld på sig själv i protest mot att kvinnor inte ges tillträde till Irans fotbollsarenor har avlidit. Många fotbollsspelare och supportrar har reagerat med ilska och kräver att förbudet hävs, liksom att fotbollsklubbar och Fifa sätter press på regimen.   IRAN Det var i förra veckan som Sahar […]

Den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayari som tände eld på sig själv i protest mot att kvinnor inte ges tillträde till Irans fotbollsarenor har avlidit. Många fotbollsspelare och supportrar har reagerat med ilska och kräver att förbudet hävs, liksom att fotbollsklubbar och Fifa sätter press på regimen.  

IRAN Det var i förra veckan som Sahar Khodayari satte eld på sig själv i protest. Detta då hon riskerade fängelsestraff för att ha försökt ta sig in på Azadistadion utklädd till man i Teheran då hennes lag FC Esteghlal spelade match i mars i år. Hon ska ha dött i början av veckan på intensivavdelningen på Motaharisjukhuset i Teheran.

Sahar Khodayaris syster har uppgett att hon var bipolär och att familjen vädjat till myndigheterna att inte åtala henne med hänvisning till hennes mentala hälsa, något myndigheterna inte tog hänsyn till enligt människorättsorganisationen Center for Human Rights in Iran (CHRI).

Sahar Khodayari kallades ”den blåa flickan” för att hon målade sitt ansikte blått till stöd för sitt fotbollslag, Esteghlal. Laget twittrade efter hennes död att klubben betett sig fegt eftersom den inte stött henne. I onsdags innan träningen höll laget en tyst minut för henne. Även många fotbollssupportrar, i Iran liksom runt om i världen, har reagerat starkt. Inte minst med hård kritik mot det internationella fotbollsförbundet Fifa för dess passivitet gentemot Iran i frågan, trots att förbudet bryter mot Fifas egna stadgar.  

– Denna vettlösa tragedi måste bli en vändpunkt för Irans regering, som har negligerat uppmaningar från sitt folk att lyfta det diskriminerande förbudet gentemot kvinnor på arenor, och de står nu inför det mänskliga priset för den politiken, säger Hadi Ghaemi, CHRI.

– Fifa borde inte låta sig bli manipulerade av att Iran sporadiskt genomför lättnader kring förbudet av kvinnor, i syfte för att värja sig mot inhemska och internationella påtryckningar, fortsätter Ghaemi på organisationens hemsida.

Fifa har sedan tidigare ett möte inplanerat med det iranska fotbollsförbundet, inför en landskamp mot Kambodja i oktober, och kommer då ta upp kvinnors tillträde till matchen. Fifa har krävt att Iran agerar, men har inte villkorat exempelvis Irans fotbollsförbunds medlemskap. Den iranska exilmusikern Arash Sobhani sade i onsdags till Reuters att Fifa:s ordförande Gianni Infantino måste sätta hårt mot hårt:

– Han måste kliva fram och göra det rätta. Uteslut det iranska fotbollsförbundet till dess att de tillåter iranska kvinnor att komma in på arenor, sade han och tryckte på vikten av jämställdhet.

Flera svenska landslagsstjärnor har reagerat med bestörtning på beskedet.Kosovare Asllani twittrade: ”Det här är en tragedi och det kan inte fortsätta längre. Fifa, det är dags att agera och inte vara tysta längre. Vi måste hjälpa kvinnor i Iran att bekämpa könsapartheid. Det här handlar om mänskliga rättigheter”, ett uttalande som människorättsorganisationen Human Rights Watch kallade dagens citat.

Även Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahl har uppmanat Fifa att vidta åtgärder. På onsdagen twittrade Magdalena Eriksson om den ”fruktansvärda tragedin” och uppmanade Fifa ”och andra organisationer som är har en privilegierad position och makt” att agera och Hedvig Lindahl menar också att det är hög tid att agera: ”Vila i frid Sahar Khodayari, en väldigt modig kvinna”, skriver hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.