Prenumerera

Logga in

Nyheter

Antonio Guterres vill se konkreta åtgärder för klimatet

Flera toppmöten om hållbarhet kommer snart att anordnas i samband med öppningen av FN:s generalförsamling. Nu uppmanar världsorganisationens generalsekreterare Antonio Guterres alla deltagande regeringsföreträdare att i stället för vackra ord börja tala om konkreta åtgärder. KLIMAT Generalförsamlingens allmänna debatt och hela sex högnivåmöten kommer att hållas vid FN-högkvarteret den sista veckan i september. – Jag […]

Flera toppmöten om hållbarhet kommer snart att anordnas i samband med öppningen av FN:s generalförsamling. Nu uppmanar världsorganisationens generalsekreterare Antonio Guterres alla deltagande regeringsföreträdare att i stället för vackra ord börja tala om konkreta åtgärder.

KLIMAT Generalförsamlingens allmänna debatt och hela sex högnivåmöten kommer att hållas vid FN-högkvarteret den sista veckan i september.

– Jag uppmanar de politiska ledarna att inte komma till dessa toppmöten med vackra tal, utan med konkreta åtgärder, planer och åtaganden om att snabba på genomförande av Agenda 2030 och Parisavtalet, säger Antonio Guterres.

FN-chefen betonar samtidigt att världens befolkning inte är intresserade av ”halvmesyrer och tomma löften”. I stället förväntar sig världsmedborgarna enligt Antonio Guterres verkliga förändringar som både är rättvisa och hållbara, med hänvisning till de toppmöten som ska hållas om klimatet och om de hållbara utvecklingsmålen.

Frågan är hur många av världspolitikerna som är beredda att anta utmaningen. Harjeet Singh, som arbetar med klimatfrågan för biståndsorganisationen Action Aid, säger till IPS att det nu är hög tid för verkliga åtgärder.

– Låt oss vara tydliga. Detta kan inte bli ytterligare ett typiskt toppmöte. Världsledarna måste bestämma sig för om de tänker gå främst, eller ta ett steg åt sidan.

Han menar att tiden för fagra ord sedan länge har passerats.

– Ungdomarna har tagit saken i egna händer. De kommer att fortsätta framåt och visa oss andra vägen. De rika länderna har under mer än ett århundrande tjänat på den industrialisering som förorsakat klimatförändringarna. De har nu ett ansvar för att hjälpa utvecklingsländerna med att hantera klimatkatastrofer och en övergång till gröna ekonomier, säger Harjeet Singh.

Jennifer Morgan, som är Greenpeace Internationals generalsekreterare, säger till IPS att FN-chefen är tydlig med vilka målsättningar som måste uppnås.

– Begäran är tydlig och specifik, och han har satt ribban på den plats där den måste vara i den tid vi lever i – högt. För att bli framgångsrika måste länderna leverera det Antonio Guterres ber om: ett stopp för subventioner av fossila bränslen, en konkret plan för att uppnå nollutsläpp till 2050 samt ett stopp för ny kolbrytning. Vi har inget behov av fler tal, vad vi behöver är att världens ledare kommer med riktiga handlingsplaner som är ambitiösa och möjliga att uppnå, säger hon.

Jennifer Morgan betonar att alla länder måste samarbeta.

– Alla behövs i arbetet för att lösa klimatkrisen. Vi kan inte vrida klockan tillbaka och stoppa klimatförändringarna, men vi kan tvinga regeringar att medge sitt ansvar och stötta en miljömässigt och socialt rättvisa omvandling av våra ekonomier.

Kul Chandra Gautam, som tidigare var FN:s biträdande generalsekreterare, säger till IPS att Antonio Guterres förtjänar beröm för sina ansträngningar att påverka världens ledare.

– Detta trots att det att det politiska ledarskapet inte är det mest gynnsamma i flera mäktiga länder. Vi kanske inte kommer att uppnå några avgörande genombrott i år, men vi kan bygga upp ett momentum för framtiden. Och jag inspireras av den otroliga energi och kreativitet som de yngre generationerna i olika delar av världen visar.

– Jag är övertygad om att de flesta av dagens populistiska och etnocentriska ledare kommer att svepas bort av en våg av unga människor som vill bygga en fredligare, mer välmående och rättvis värld som bygger på ett ömsesidigt beroende av varandra, som den uttrycks i FN-stadgan, säger Kul Chandra Gautam.

FN understryker att mycket står på spel sedan agendan för en hållbar utveckling och Parisavtalet slöts. Men arbetet för att utrota den extrema fattigdomen har hittills inte gått åt rätt håll – i stället har hungern i världen ökat på senare tid och enligt den senaste siffran lider 821 miljoner människor i världen brist på mat. Detta samtidigt som utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

Jennifer Morgan vid Greenpeace befarar dock att toppmötet om klimatet inte kommer att leda till några positiva resultat.

– Tyvärr förväntar vi oss inte att det kommer att resultera i vad som krävs, eftersom det finns vissa länder som aktivt försöker hindra framsteg och leda förhandlingarna i fel riktning.

Hon menar samtidigt att det är uppenbart att världen är på väg in i en ny era av klimataktivism.

– Folket och ungdomarna uppvisar i allt högre grad den enighet som saknas vid förhandlingsbordet. Om länderna misslyckas nå resultat vid toppmötet kommer de att ställas till svars av tiotusentals ungdomar på gatorna, säger Jennifer Morgan. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.