Prenumerera

Logga in

Nyheter

Fackföreningar stöder klimatstrejken

Den 20 september blev den största och mest omfattande klimatstrejken hittills med uppskattningsvis fyra miljoner deltagare världen över, framför allt skolelever och studenter. Omkring 300 000 demonstrerade i Australien och uppskattningsvis en kvarts miljon i New York. På många håll deltog fackföreningsrörelsen med krav på en rättvis klimatomställning och i några fall gick arbetare ut […]

Den 20 september blev den största och mest omfattande klimatstrejken hittills med uppskattningsvis fyra miljoner deltagare världen över, framför allt skolelever och studenter. Omkring 300 000 demonstrerade i Australien och uppskattningsvis en kvarts miljon i New York. På många håll deltog fackföreningsrörelsen med krav på en rättvis klimatomställning och i några fall gick arbetare ut i strejk.

STORBRITANNIEN I Storbritannien uppmanade centralorganisationen Trades Union Council till en halvtimmes klimatsolidaritet under fredagen och uppmaningen hörsammades av fackliga medlemmar över hela landet. ”Unga förstår att direkt aktion är det enda som fungerar för att adressera den globala orättvisan som klimatförändringar orsakar. UCU står upp med alla studenter som strejkar i dag” twittrade Jo Grady, ordförande för University and College Union (UCU), efter att ha talat vid klimatdemonstrationen Strike for Youth i London i fredags.

I Seattle i USA deltog anställda i techföretag som Amazon och Google i flera av protesterna och krävde bland annat nollutsläpp fram till år 2030, samt att techindustrin inte bidrar till fossilindustrin.

I Australien uppskattas 300 000 personer ha deltagit i klimatstrejken på hundra platser runt om i landet, varav omkring 100 000 i Melbourne. Liksom i övriga världen är det skolelever som har berett vägen men i Australien har flera fackföreningar varit relativt snabba med att ge sitt stöd till strejken.

Flera fack har också uppmanat arbetsgivare att ge anställda ledigt för att de ska kunna delta i klimatstrejken och åtminstone 1 200 företag hade hörsammat detta. Den australiensiska nyhetssajten 10 Daily rapporterade i måndags att såväl stora företag som små gått med i kampanjen Not Business as Usual och gett löften om att ge anställda möjlighet att delta i de globala klimatprotesterna.

Ett av dessa företag är Future Super, som gav sina anställda en dags betald ledighet för deltagande i klimatstrejken, andra företag möjliggjorde klimatprotester genom att ge sina anställda extra lång lunch. ”I dag håller vi stängt. Våra telefoner är avstängda och dörrarna stängda. Det är den 20 september och vi strejkar för klimatet” skriver företaget som marknadsför sig som Australiens första fossilfria fond. Även bokförlaget Murdoch Books förklarade affärerna stängda för dagen för deltagande i klimatstrejken liksom erbjöd böcker om klimatet till rabatterat pris.

I delstaten Western Australia deltog medlemmar från byggarbetarfacket Construction Union i klimatdemonstrationen i Perth. ”Vi är stolta över att ge vårt stöd och stå med de unga människor som demonstrerar runt om i landet i dag för klimataktion och för en rättvis omställning för abetare.” skriver facket på sin hemsida.

Anställda inom hälso- och sjukvårdssektorn i Australien deltog i klimatprotesterna under parollen Health workers for the climate med krav på att regeringen inte ska införa några nya olje-, gas-, eller kolprojekt samt att hela energisektorn ska vara förnybar fram till 2030.

I staden Brisbane deltog Workers for Climate Justice som nyligen bildades av fackliga medlemmar i syfte att arbeta för en rättvis omställning ”som prioriterar de 99 procentens intressen, som inkluderar de arbetare som i nuläget jobbar i inom fossilindustrin”.

Fler fackföreningar som deltog i fredagens protester var Electrical Trades Union vars ordförande Allen Hicks talade om vikten av omställning för arbetare inom fossilindustrin, Public Service Association of New South Wales, liksom Unions Tasmania: ”Vi talade om rättvis omställning där arbetare ges stöd när förändringar påverkar deras industri. Och stort jubel mötte vår uppmaning om att återförstatliga Australiens elnät och försäkra att vår förnybara framtid är gemensamt ägd”, skriver UT på Facebook.

Ett australiensiskt fack som tidigt var ute och stöttade skolstrejkerna är Maritime Union of Australia och flera av deras medlemmar gick ut i strejk på fredagen för att delta i klimatdemonstrationen.

– Medan jag nu talar så är ingen av våra kranar i arbete, sade Tommy-John Herbert, en hamnarbetare i Port Botany i Sydney.

Han förklarade att de tagit till strejkåtgärder för klimatet, vilket Australian Financial Review rapporterat var första gången i landet. Arbetsgivaren hade uppmanat alla anställda att inte lämna arbetsplatsen och menade att strejkåtgärden var olaglig, men enligt Tommy-John Herbert deltog många ändå strejken, rapporterar 9 News.

Den fackliga organisationen Unions New South Wales vice ordförande Vanessa Seagrove talade under demonstrationen i Sydney som samlade uppskattningsvis 80 000 deltagare:

– Våra barn förtjänar en framtid och en planet som går att leva på och vi är här för att inte bara berömma dem och tacka dem utan för att agera.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.