Prenumerera

Logga in

Nyheter

2 000 gripna efter protester mot al-Sisi

Protesterna mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har fortsatt för andra fredagen i rad. Sedan protesterna bröt ut i flera städer den 20 september har omkring 2 000 personer gripits av polis. På söndagen rapporterade familjen till den välkända aktivisten och författaren Alaa Abd El-Fattah att han också gripits. EGYPTEN Bland de som gripits under […]

Protesterna mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har fortsatt för andra fredagen i rad. Sedan protesterna bröt ut i flera städer den 20 september har omkring 2 000 personer gripits av polis. På söndagen rapporterade familjen till den välkända aktivisten och författaren Alaa Abd El-Fattah att han också gripits.

EGYPTEN Bland de som gripits under veckan som gått sedan de första, relativt begränsade protesterna bröt ut, finns advokater, akademiker, journalister och människorättsaktivister. Tidigare har den kända människorättsadvokaten och aktivisten Mahienour El-Masry gripits i det mest omfattande gripandet av antal personer sedan al-Sisi kom till makten efter att Muhammed Morsi störtades 2013. Människorättsorganisationer uppger att 2 000 personer gripits, egyptiska myndigheter uppger att siffran är 1 000 gripna.

Demonstrationer har i princip förbjudits i landet i och med al-Sisis presidentskap som beskrivs som mer repressivt än under Hosni Mubarak som tvingades avgå efter massiva protester 2011.

Nu har även den oberoende aktivisten och författaren Alaa Abd El-Fattah gripits. Enligt den egyptiska tidningen Mada Masr hade han, liksom många andra av aktivisterna från revolutionen 2011, inte deltagit i de pågående protesterna.

På söndagsmorgonen twittrade hans syster Mona Seif, även hon en välkänd aktivist, att hennes bror gripits av polis. Alaa Abd El-Fattah släpptes från ett fängelsestraff i våras men har tvingats underkasta sig villkor för frisläppningen som innebär att han tvingas spendera nätterna på en polisstation. Istället för att komma ut som vanligt på söndagsmorgonen den 29 september hölls han kvar av polisen.

”Alaa kidnappades från polisstationen där han spenderar varje natt. De vill låtsas att de hade släppt ut honom klockan 6 på morgonen som vanligt, men eftersom mamma var där och väntade på honom så var de till slut tvungna att erkänna att de gripit honom igen” skrev Mona Seif på söndagsmorgonen och senare uppdaterade hon att hans advokat fanns på plats med honom.

– Jag vill påminna den egyptiska regeringen att under internationell rätt har människor rätt att protestera fredligt. De har också rätt att uttrycka sina åsikter, inklusive på sociala medier. De ska aldrig gripas, än mindre åtalas för allvarliga brott helt enkelt för att de utnyttjar de rättigheterna, säger Michelle Bachelet FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har egyptiska myndigheter nu stängt ner flera nyhets- och/eller politiska sajter som använts av aktivister för att kommunicera liksom för att föra räkning på övergrepp som begåtts av polis och av regeringen. Även Facebook, Twitter och Skype har upplevt störningar.

– Regeringens massgripanden och begränsningar av nätet verkar ha som syfte att skrämma egyptierna från att protestera och att hålla dem oinformerade kring vad som händer i landet.  

– Kraftåtgärderna över hela landet mot protesterna tyder på att president Abdel Fattah al-Sisi är vettskrämd av egyptiernas kritik, säger Sarah Leah Whitson, chef för HRW:s Mellanöstern och Nordafrikasektion.

Vägarna in till Tahrir-torget, centrum för protesterna 2011, hade spärrats av liksom broar och tunnelbanestationer i området. I fredags demonstrerade folk också till stöd för al-Sisi. Mada Masr rapporterar att många av al-Sisis supportrar bussades in för att demonstrera till stöd för honom. Tidningen har också talat med en källa från ett landets största partier som uppger att säkerhetsstyrkorna uppmanat människor inom administrationen liksom oljebolag att få med sig anställda till stöddemonstrationerna för al-Sisi.

Protesterna mot al-Sisi bröt ut efter anklagelser om omfattande korruption. I flera videor som spridits stort på sociala medier anklagar affärsmannen Mohamed Ali i detalj al-Sisi och militären för att ha använt statliga pengar för att bygga lyxpalats åt al-Sisi.

Alaa Abd El-Fattah släpptes i mars efter att ha avtjänat ett femårigt fängelsestraff, för att ha protesterat mot en restriktiv demonstrationslag 2013. Sedan dess har han varit tvungen att infinna på den lokala polisstationen i Dokki i Kairo klockan 18 varje kväll för att släppas igen klockan 6 på morgonen.

– Det går inte ett ögonblick under dagen då jag inte upptas av detta eller tänker på det, har han tidigare sagt i en intervju med AFP.Enligt de villkor som Alaa Abd El-Fattah lyder under ska denna rutin pågå i fem år. Amnesty International har fördömt polisens metoder som repressiva och godtyckliga vars syfte är att förhindra aktivisterna från att arbeta politiskt efter frisläppandet. Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.