Prenumerera

Logga in

Nyheter

Brexit – två gränser i fyra år

Inte en gräns utan två gränser. Det är innehållet i det som den brittiska premiärministern Boris Johnson kallar ett rimligt och slutgiltigt förslag på utträdesavtal för brexit som under onsdagen lämnades till EU. Många kommentatorer och politiska motståndare avfärdar Johnsons förslag som oseriöst. STORBRITANNIEN Enligt förslaget som kallas ”två gränser, fyra år” skulle Nordirland vara […]

Inte en gräns utan två gränser. Det är innehållet i det som den brittiska premiärministern Boris Johnson kallar ett rimligt och slutgiltigt förslag på utträdesavtal för brexit som under onsdagen lämnades till EU. Många kommentatorer och politiska motståndare avfärdar Johnsons förslag som oseriöst.

STORBRITANNIEN Enligt förslaget som kallas ”två gränser, fyra år” skulle Nordirland vara kvar i den inre marknaden för varor under en övergångsperiod på fyra år. Efter fyra år ska det lokala nordirländska parlamentet antingen godkänna en förlängning av denna lösning eller lämna den inre marknaden.

Däremot ska Nordirland lämna tullunionen tillsammans med övriga Storbritannien i början av 2021. Förslaget innebär att det blir en tullgräns mellan Nordirland och Irland, med kontroller både söder om och norr om gränsen mellan republiken och Nordirland. En annan gräns upprättas vid Irländska sjön, därav blir det alltså två gränser.

Tullkontroller ska enligt förslaget ske genom elektroniska kontroller med ett fåtal faktiska gränskontroller en bit ifrån gränsen eller på ett företags egna lokaler. Enligt den brittiska regeringen ska dessa kontroller inte ske på ”eller ens i närheten av” gränsen. ”Istället lägger vi fram ett förslag som säkerställer att inga tullkontroller som är nödvändiga för att garantera en överenstämmelse med Storbritanniens och EU:s tullsystem kommer att äga rum på eller i närheten av gränsen”, står det i förslaget.

I sitt tal på Torypartiets kongress i Manchester sade Johnson att det bara finns några tekniska detaljer att reda ut. Förslaget skulle dock innebära stora avsteg från avgörande punkter i det tidigare avtal som EU har sagt måste mötas för att det ska vara någon idé att förhandla på nytt. Irlands taoiseach (premiärminister) Leo Varadkar avfärdade på onsdagskvällen att det bara skulle röra sig om tekniska detaljer.

– Som premiärminister för Storbritannien har han under Långfredagsavtalet ett ansvar att agera med rigorös opartiskhet vad gäller Nordirland och det innebär att lyssna till Nordirlands alla partier och särskilt de människor i Nordirland som röstade mot brexit och som vill se en backstop-lösning och som verkligen inte vill se några tullkontor mellan Nordirland och Republiken Irland, sade han i en kommentar under onsdagen, rapporterar the Irish Times.Det nordirländska partiet Democratic Unionist Party (DUP) stöttar förslaget.

DUP:s ledare Arlene Foster säger att förslaget är ”seriöst och förnuftigt”. Men många kommentatorer och politiska motståndare till Johnson har avfärdat förslaget som oseriöst och menar att det är en del av Johnsons strategi att få EU att bli den part som säger nej till ett avtal för att kunna lägga skulden för detta på EU – och samtidigt stärka sina chanser inför ett nyval som lär utlysas under hösten.

Ledaren för det nordirländska partiet The Alliance Party, Naomi Long, avfärdade förslaget på onsdagen. I ett uttalande säger hon på partiets hemsida att:

– Det här förslaget är på många sätt det värsta av två världar, eftersom vi har gått från att ha ingen gräns till två gränser.

Hon pekar också på att det ansvar som i förslaget läggs på det lokala parlamentet att avgöra huruvida Nordirland efter fyra år ska fortsätta under EU-regler eller följa övriga Storbritannien inte är realistiskt utan tvärtom kommer försvåra återupprättandet av lokalparlamentet. Naomi Long menar att förslaget är så oseriöst att det bekräftar att målet för Johnson hela tiden har varit att lämna EU utan avtal.

– Detta är farsartade förslag och inte på något sätt seriösa. Boris Johnson spelar ett spel, säger hon.

Det lokala parlamentet ger enligt Långfredagsavtalet både den nationalistiska och den unionistiska gruppen möjlighet att lägga veto mot ett beslut att Nordirland efter 2025 fortsätter följa EU-regleringar, även om en majoritet av parlamentsledamöterna skulle vara för det. Detta ses som en direkt eftergift till DUP.

Republikanska Sinn Féins vice ordförande Michelle O’Neill säger till the Belfast Telegraph att en sådan lösning är oacceptabel, och det andra unionistpartiet, Ulster Unionist Party, har också kritiserat förslaget.

– Premiärministern och DUP lurar ingen med dessa förslag. Detta nya protokoll borde vara djupt oroväckande för alla de som i själ och hjärta värnar Nordirlands långsiktiga ekonomiska och konstitutionella välfärd och dess folk, säger UUP-ledaren Robin Swann till the Belfast Telegraph.

Jennifer Bray, politisk reporter på the Irish Times menar att förslaget är löjeväckande:

– Det är inte ett allvarligt förslag. Det finns många skäl till det och ett av dessa är att alla diskussioner kring gränskontroller har enbart förts i kontexten av ett utträde utan avtal. Det har aldrig varit på kartan att den irländska regeringen skulle acceptera några som helst kontroller nära eller på gränsen som en del av ett avtal, det är totalt absurt, säger hon i tidningens podcast Inside Politics på onsdagen.EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker välkomnade på onsdagen Johnsons förslag och sade att vissa framsteg gjorts men att problem kvarstår. EU ska nu granska texten juridiskt. Om det blir nya förhandlingar som utmynnar i ett nytt avtal måste det brittiska parlamentet och EU-parlamentet godkänna, liksom antas av EU:s medlemsstater på toppmötet den 17 oktober.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.